Nemocnice ve Frýdku-Místku má nové porodní sály. Opravy stály 10 milionů

18. leden 2019

Porodnici ve Frýdku-Místku opustili řemeslníci. Porodní sály tam totiž prošly rekonstrukcí za skoro 10 milionů korun. Na 4 měsíce byly porody přesunuty do jiné části pavilonu. Nové porodní boxy teď rodičkám nabídnou více komfortu a soukromí. Naplno se v nových prostorách provoz rozběhne příští týden.

Staniční sestra Irena Peřinová ukazuje, jak různě se dá s porodním lůžkem, které je uprostřed nového porodního boxu, manipulovat. „Jde napolohovat tak, že maminky mohou rodit v jakékoliv poloze – v dřepu, vsedě, vkleče, na čtyřech, v polosedu. Je dost široké, aby třeba i partner mohl asistovat,“ říká sestra.

Na tatínka či případný jiný doprovod rodičky tu hodně myslí, mají tu samostatnou místnost. „Pro ně tady máme vybavenou čekárnu, šatnu, technické i technologické zázemí, kde mohou být,“ ukazuje ředitel frýdeckémistecké nemocnice Tomáš Stejskal.

Fakultní nemocnice Ostrava dokončila stavbu nového Pavilonu péče o matku a dítě

Pavilon péče o matku a dítě Fakultní nemocnice Ostrava

Nový Pavilon péče o matku a dítě v ostravské fakultní nemocnici je hotový. Stavba trvala necelé dva roky. Provoz v něm zahájí příští týden.

Součástí porodních boxů, kde žena tráví celý průběh porodu, je sprcha nebo hydromasážní vana. „Je to předporodní hydromasážní vana, která bude směřována k tomu, aby rodičkám ulevila od bolesti. Porodní vanu jsme nechtěli z hygienických důvodů a myslím si, že do budoucna porody do vody nebudou moc aktuální,“ vysvětluje primář gynekologicko-porodnického oddělení Martin Němec.

Ročně se ve frýdeckomístecké nemocnici narodí přes tisíc miminek. „Počty porodních boxů zůstaly stejné, takže můžeme rodit současně tři rodičky. Pokud je potřeba, jsme schopni vést porod i v předporodním pokoji, ale nově má rodička mnohem větší komfort. Také ošetření novorozence bude probíhat přímo před zraky rodičů,“ dodává Němec.

Nové je i uspořádání porodnice. Všechny části gynekologicko-porodního oddělení včetně ambulancí jsou teď na jednom patře.

autor: iha
Spustit audio

Související