Nemocnice ve Frýdku-Místku rozjela jako první v kraji e-recepty

9. květen 2012

Frýdecko-místecká nemocnice je první v Moravskoslezském kraji, která začala vydávat elektronické recepty. Na novinku se připravovala čtyři měsíce. Pro všechny lékaře například musela zřídit elektronický podpis.

„Když přijde pacient přímo s vydaným e-receptem do lékárny, tak na tomto e-receptu je nejdůležitější čárový kód, který v lékárně načteme,“ vysvětluje vedoucí lékárny ve Frýdku-Místku Rudolf Kaleta, co všechno vidí na obrazovce a v čem jsou pro ně elektronické recepty výhodnější.

„Vidíme přesný název léčivého přípravku, sílu a velikost balení. Samozřejmě taky dávkování pro pacienta. Počítač mi ještě potvrdí, zda-li tento výdej byl proveden správně nebo došlo k nějaké chybě,“ dodává Kaleta.

Pacienti s těmito recepty k nim teď budou chodit stále častěji. K systému se totiž připojila první velká nemocnice v Moravskoslezském kraji, ve Frýdku-Místku.

Lidé by se ale měli s lékařem předem domluvit, jestli elektronický recept chtějí. Ne všechny lékárny jej totiž přijímají. „Může si ho vyzvednout v té lékárně, která má propojení s centrálním úložištěm receptů,“ upozorňuje mluvčí nemocnice Jolana Filipová.

Všechny e-recepty jsou v centrálním úložišti. Pacient si něm může snadno zkontrolovat, kdy a jaké léky mu lékaři předepsali. Lékaři se zase mohou vyhnout tomu, že lidem naservírují léky se škodlivými kombinacemi.

Viceprezident Svazu pacientů Josef Mrázek míní, že na to, kolik peněz systém stál, se rozbíhá moc pomalu. „Pro pacienty především je to nezvyk, pro lékaře a pro lékárny také, takže způsob přístupu k tomu mi nepřipadá tady dost spolehlivý. Myslím, že se to dost nepřipravilo,“ říká Mrázek.

Elektronické recepty mají pomáhat hlavně pacientům, kteří chodí k lékaři pravidelně. Nemusejí tam pokaždé. Recept jim jednoduše přijde pomocí SMS zprávy nebo e-mailem.

Studentka Renáta Kravicová vidí přínos v tom, že si ženy nebudou muset chodit každé tři měsíce k lékaři pro antikoncepční pilulky. „Určitě je to pro ty ženy pohodlnější, je to dobrá modernizace,“ chválí studentka.

Svaz pacientů ale varuje i před riziky. Upozorňuje hlavně na to, aby byly informace o tom, jaké lidé berou léky, dobře chráněny. Mohou mít velkou cenu například pro zaměstnavatele nebo pojišťovny.

autor: iha
Spustit audio

Více z pořadu