Nemocniční náramky

14. srpen 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Nový způsob identifikace pacientů zavedla Nemocnice Podlesí Třinec. Každý pacient dostane na příjmu bílý náramek z plastu a gumy. Měla by se tím zvýšit jejich bezpečnost při zjišťování totožnosti v běžném nemocničním provozu.

0:00
/
0:00

Na používání identifikačních štítků nebo chcete-li náramků nepřišli v Nemocnici Podlesí. Tahle metoda je běžná ve Spojených státech, kde už před časem zjistili, že zhruba polovinu chyb s fatálními následky v transfúzní medicíně má na svědomí chybná identifikace pacienta. Prostě se zamění vzorky a problém je na světě. Náramky by takovým potížím měly předejít. Každý hospitalizovaný pacient teď v Třinci dostane na zápěstí bílý proužek, na kterém je uvedeno jméno, příjmení a datum narození. Proužek sám nemůže sundat, personál mu ho odstraní až při propuštění z nemocnice. Identifikační štítky nezkouší nemocnice proto, že by tam docházelo k fatálním chybám a záměně lidí. Prostě se snaží riziko špatné identifikace naprosto eliminovat. Systém by měl přinést větší bezpečí při podávání léků, zákrocích v celkové anestezii a u všech výkonů, kde je třeba zjišťovat pacientovu totožnost. Identifikační náramky zatím v České republice používá pouze Ústřední vojenská nemocnice v Praze, třinecká Nemocnice Podlesí je první na severní Moravě a ve Slezsku. Momentálně připravují v Třinci dotazníkovou akci, ve které chtějí zjistit, co na používání identifikačních náramků říkají pacienti a personál. Po prázdninách se rozhodnou, zda-li se náramky budou používat nebo ne. Snad se tahle novinka ujme. Určitě stojí za to štítky používat, byť by měly zabránit záměně pacientů třeba pouze jednou za deset let.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.