Není starosta jako starosta

3. červen 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Svaz měst a obcí přišel se staronovou iniciativou. Starostové a primátoři by prý měli při odchodu z funkce dostávat výslužné. Mělo by jít až o několik měsíčních platů. Autor následující poznámky by si něco takového dokázal představit. Ale jen za určitých podmínek.

Šanci dostat odstupné mají starostové už dnes. Na rozloučenou můžou vyfasovat dárek v podobě tří měsíčních platů. To jim ale nejdříve musí posvětit zastupitelstvo, což občas bývá problém. Prvek nejistoty proto chtějí starostové odstranit. Důvod? Po letech ve veřejné funkci starostové ztrácejí odbornost a kontakty ve své původní profesi. Svaz měst a obcí jejich argumenty vyslyšel a bude je na vládní a parlamentní úrovni prosazovat. Jen ještě přesně neví, kterých starostů se má odchodné týkat a hlavně v jaké výši.

Mají odchodné pobírat plošně všichni starostové? To si rozhodně nemyslím. Čtyři roky v čele obce, to zase není tak dlouhá doba, aby člověku "ujel vlak" v původní profesi. Jedno volební období za starosty pracovní mosty nespálí. Jsou ale takoví, kteří na svém postu vydrželi mnohem déle. Osm, dvanáct a někteří mohykáni i více let, prakticky od změny režimu. U těchto lidí bych proti odchodnému nic neměl. Opakovaně uspěli ve volební soutěži a prokázali tak své kvality. Po takové době už se navíc těžko můžou vrátit tam odkud přišli. Hledat nové zaměstnání pro ně může být problém. Tak proč ho nepřeklenout náležitým odstupným.

Jiná věc je jeho výše. Za rozumný považuji návrh jednoho z místních starostů, podle kterého by měla platit jednoduchá rovnice. Výše odstupného rovná se počet odsloužených let krát měsíční plat starosty či primátora. Pokud by platila zmíněná podmínka o alespoň dvojím volebním období ve funkci, přišli by si starostové na částky od 300 tisíc korun výše. V ojedinělých případech by šplhaly k miliónu. I to si dokážu představit.

Ke zdárnému konci starostovských odstupných by už chyběla jen maličkost. Pro řadu obecních rozpočtů, ze kterých jsou starostové placeni, by takové částky znamenaly velkou ránu. Pokud by se Svazu měst a obcí podařilo prosadit, aby tyto peníze starostové dostávali nikoli z obecního, ale ze státního rozpočtu, podobně jako ministři, poslanci nebo policisté, pak už jsem definitivně pro.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.