Nepoznali pedofila

24. leden 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Pět malých dívek zažilo trauma, se kterým se budou muset vyrovnávat celý život. Pohlavně je zneužíval a některé i znásilnil čtyřiačtyřicetiletý muž. Soud mu za to vyměřil devět let ve vězení. Už dříve však za podobné delikty za mřížemi byl - tehdy ale znalci nepoznali, že je pedofil.

0:00
/
0:00

Miloš Markušínský je nemocný člověk - soud mu kromě pobytu za mřížemi nařídil i časově neomezený pobyt v léčebném ústavu. Soudce Jaroslav Málek se při verdiktu ostře obul do odborných znalců. Ti už totiž Markušínského jednou zkoumali a nepřišli na to, že je pedofil. Mělo to katastrofální dopad. Markušínksý za své činy, tedy pohlavní zneužívání malých dívek, skončil jen ve vězení - tzv. sekal dobrotu a podmíněně se na svobodu dostal ještě před vypršením trestu. Žádná léčba, žádné pohovory s psychology, žádné medikamenty. A výsledek? V trestné činnosti pokračoval znovu. Pět zneužitých školaček, dvě z nich byly jeho vlastní dcery. Krutě řečeno, kdyby nebylo těchto nevinných obětí, na Markušínského sexuální a dušení poruchu nikdo nepřijde. Po tomto druhém případu se dostal do rukou jiných znalců a ti byli jednoznační - jde o pedofilii a tento muž se musí léčit. Pokud by takto pořádně dělali svou práci jejich kolegové znalci už poprvé, když Markušínského zkoumali, nemuselo by pět malých školaček zažít to, na co se budou snažit celý život raději zapomenout. Když zedník postaví nakřivo zeď, je to průser a jeho mistr mu asi nedá prémie. Když já včas neodevzdám tuto poznámku, bude to také průser a budu mít co vysvětlovat šéfredaktorovi. Když znalci nepoznají pedofila a české justici to nevadí - nic se nestane. A to je podle mě největší průser.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.