Neříkej hop...

30. září 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Generální ředitel korejské automobilky Hyundai včera přiletěl do Ostravy. Vybíral tady nejvhodnější místo pro novou automobilku. K dispozici tady má tři lokality. Kterou z nich si vybere? Možná, že žádnou.

0:00
/
0:00

Investice může Ostravsku hodně přinést. Kromě asi tří tisíc pracovních příležitostí přímo v továrně na automobily totiž investice posouvá dopředu i další oblasti - dodavatelské, školské i technické. Zkrátka a dobře, fabrika by na sebe nalepila další příležitosti, a to už by pro kraj mohlo znamenat dosti významné oživení.

Jenže ještě nic nestojí, nic není jisté. Stačí zapátrat v paměti či ve starých novinách, abychom našli celou řadu případů, kdy se mluvilo o velkých investicích. A pokaždé šlo o planý poplach. Předčasně zveřejněná informace už odradila několik investorů. I když - možná, že oni potencionální zaměstnavatelé tady byli teprve na zcela nezávazné obhlídce. Jako teď šéf korejské automobilky.

Na druhou stranu, nemyslím si, že by tak pan ředitel kamufloval chuť jen tak si popovídat s naším premiérem. Taková celebrita zase Jiří Paroubek není.

Na konečné rozhodnutí si musíme ještě pár dní počkat. A vzhledem k tomu, že Korejci mají velký zájem realizovat nějakou investici v prostoru Česká republika-Slovensko-Polsko, zůstaňme raději v klidu a při zemi. Tyto tři republiky jsou totiž tak velký rozptyl, že se Korejec do Moravskoslezského kraje vůbec nemusí trefit.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.