Neuvěřitelný zlepšovák

17. červen 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Fotbalové Euro pomalu nabírá na obrátkách, fanoušci dostávají každý den svou porci evropské kopané. Mnozí ji sledují v klidu doma u televize, další dávají přednost větší společnosti a čepovanému pivu - posedávají u velkých obrazovek v restauracích, nebo fandí ve stoje u ještě větších pláten na náměstích. Jenže - hromadné fandění má letos jeden háček.

Už jste to slyšeli? V českých hospodách a na českých náměstích se nesmí promítat fotbalové Euro, pokud to pořadatelům či majitelům hospod neposvětí Česká televize. Totiž - pokud České televizi nedají něco do kapsy. Nemyslím úplatek, ale jakýsi nadstandardní fotbalový příplatek. Jednoduše - mají platit veřejnoprávní televizi za to, že její signál šíří dál.

Hostinští se bouří a není divu - co je to za výmysl, ptají se. Proč jsme hokej vysílat mohli, ale s fotbalem je potíž. A především: proč máme platit víc, když už odvádíme koncesionářské poplatky??

Proč chtějí majitelé hospod promítat fotbal, o tom není pochyb - čím víc lidí přijde, tím větší tržby po nich v kase zůstanou. Že by České televize se svou prázdnou pokladnou hospodským záviděla? Že by si z jejich porce chtěla taky ukousnout?

Jenže se chová, jakoby neznala Čechy. Schválně - jak myslíte, že to dopadne? Já to tipuji typicky český postup - majitelé barů, restaurací i obyčejných hospod se pokusí televizi obyčejně počesku přečůrat. Jedni to risknou a budou vysílat načerno, jiní už přišli na neuvěřitelný zlepšovák - hlásí, že budou ladit slovenskou televizi, případně satelit.

Každopádně jsem ještě neslyšela o nikom, kdo by chtěl České televizi platit. Vy o někom víte?

autor: Jana Bohušová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.