Nevěřící díkůvzdání

8. duben 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Pozornost celého světa dnes směřuje do Vatikánu, kde se uskuteční pohřeb papeže Jana Pavla II. Přínos Svatého otce pro katolíky je nezpochybnitelný. Autor následující poznámky si myslí, že velký vliv měl i na nevěřící.

Hned na úvod přiznávám, že jsem ateista. Nevěřím v Boha, nechodím do kostela ani neznám Otčenáš. Se čtyřmi křížky na zádech ale taky můžu přiznat, že v posledních pětadvaceti letech u mě v tomto směru došlo k určitému posunu. Papež Jan Pavel II. byl hlavou katolíků zvolen v době, kdy jsem navštěvoval gymnázium. Tehdy jsem byl fanatický ateista. Dnes jsem sice taky ateista, ale už nikoli zarytý. Věřím v nevysvětlitelné věci mezi nebem a zemí. V němém úžasu sleduji léčivou sílu lidské víry. To vše právě díky Svatému otci.

Po celá ta léta jsem ho v televizi sledoval při návštěvách nejrůznějších koutů světa, v novinách jsem se pak seznamoval s jeho myšlenkami a plány. Tento papež si mě jako neznaboha opravdu získal. Líbil se mi jeho duchovní entuziasmus. Vždy mě těšil pohled na jeho laskavou tvář. Oslovilo mě jeho charisma. A snad nejvíc mě fascinovala jeho tolerance k jiným náboženstvím. Nedělalo mu problém navštívit židovskou synagogu, muslimskou mešitu nebo buddhistickou pagodu. Tomu tedy říkám srdce na dlani!

Myslím, že tak jako mě, ovlivnil spoustu jiných nevěřících lidí. Těch, co sice nevěřili v žádného Boha, ale věřili Janu Pavlu II. Věřili v jeho dobrotu a opravdovost. Na rozdíl od jednoho nejmenovaného pána jsem o Svatém otci ani na chvíli nezapochyboval, že to myslí upřímně.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.