Nevermore & Kosmonaut jsou zpátky s Písněmi do rakety

3. únor 2021

Do Hudebního přístavu přilétla raketa s plnou palubou hudby. Jmenuje se Nevermore & Kosmonaut a přivezla deset nových písniček. Ano, vážení přátelé, Nevermore & Kosmonaut jsou zpátky.

Po úspěšném a kritikou velice ceněném debutovém albu Bleděmodré město přišel duchovní otec projektu Michal Kosmonaut Šimíček s novou nahrávkou Písně do rakety. Jeho doprovodná kapela Nevermore prošla změnou v personálním obsazení. Aleše Vosáhla, Štěpána Axmana a Jakuba Kočičku vystřídali Vít Sklenář na baskytaru a Vladimír Třebický na bicí nástroje.

První album bylo koncipováno jako pocta Kosmonautovu rodnému městu Brnu. Písničky do rakety mají rovněž koncepční rozměr: oficiální mytologie kapely uvádí, že deska byla natočena před cestou skupiny do vzdálených míst nejbližšího vesmíru. Tuto virtuální cestu v bookletu zachycují ilustrace Jindřicha Janíčka.

A my si dáme první ukázku, píseň se jmenuje Vlci a její refrén pomocí básnického přirovnání skvěle charakterizuje dnešní dobu: Jsme jako vlci, co nemohou výt, jsme jako vlci, co nemají klid.

autor: Milan Bátor
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.