Nevidomí si v knihovně ‚počtou‘ – nabízí na 5000 zvukových titulů

15. květen 2012

Ani lidé, kteří špatně vidí, nebo nevidí vůbec, se většinou nechtějí vzdát potěšení z knih. Místo vlastního čtení jsou ovšem odkázáni na poslech. A právě zvukové knihy si mohou už léta půjčovat ve Zvukové knihovně v Ostravě, která nevidomým a zrakově postiženým nabízí široké spektrum titulů - od románů, přes detektivky, po cestopisy a životopisy.

Paní Dadáková už několik let vidí tak špatně, že si bez zvukových knih svůj život neumí představit. „Mám sice lupu, ale to když mi přijde faktura, tak to takhle luštím. Nebo si to nechám přečíst, ale je to obtížné a knihy se tak číst nedají. Pro mne by to bylo obrovské ochuzení, kdyby tady ta knihovna nebyla,“ říká paní Dadáková.

Radou i vlídným slovem mezi cédečky a mp3 nešetří knihovnice Blanka Getvertová. Pro nevidomé a slabozraké je knihovna často jednou z mála příležitostí, kde si popovídat.

„Paní Dadáková vždycky přijde se seznamem – dnes se tedy velmi krotila. Nevím, jestli mne při pondělku chtěla šetřit, jinak má tedy vždy šílený seznam. Bohužel jí musím i říct, že ty tituly třeba ještě vůbec nejsou namluveny. Ale vždycky se tam něco najde, co si paní Dadáková odnese,“ říká knihovnice.

Také pan Ministr z Ostravy je poté, co už mu zrak neslouží, pravidelným návštěvníkem zvukové knihovny. „Půjčuji si už většinou zábavnou literaturu, nejraději mám detektivky a dobrodružný žánr. To, co mi doma chybí, protože mám takovou poklidnou domácnost, tak si to vynahrazuji poslechem tady toho,“ svěřuje se pan Ministr.

Trendem je mp3

Trendem jsou knihy ve formátu mp3, které si i handicapovaní snadněji odnesou domů. Těm, kdo přijít nemůžou, se o doručení postará knihovna, potvrzuje Miroslava Mikušková.

„Jednak máme službu i pro mimoostravské – posíláme týdně 40 až 50 balíků s kazetami nebo právě s mp3, a to po celé severní Moravě a Slezsku. A pro ty, kteří bydlí tady v Ostravě a z nějakého důvodu nemohou přijít, jsme nově zavedli službu, že jim knížky donesou dobrovolníci až domů,“ dodává Mikušková.

Zvuková knihovna se nachází v pasáži u Sýkorova mostu v centru Ostravy a v současné době půjčuje zhruba 5000 zvukových knih.

O tom, jak to ve Zvukové knihovně v Ostravě chodí a co všechno nabízí, se můžete více dovědět na poslední akci letošních Dnů umění nevidomých v Ostravě. Půjde o besedu s ukázkami kompenzačních pomůcek a zvukových knih, která začne v Knihovně města Ostravy tento čtvrtek v 10:00.

autor: čan
Spustit audio