Nevydařený úklid

22. duben 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán, říká jeden aforismus. Přesně se hodí k nezvyklé události, ke které začátkem týdne došlo v Dobré u Frýdku-Místku.

0:00
/
0:00

Žáci šesté a sedmé třídy základní školy v Dobré chtěli přispět ke dnešnímu Dni Země. S několikadenním předstihem se proto spolu se svými učiteli rozhodli, že uklidí břehy řeky Morávky. Ty jsou v tuto roční dobu plné nejrůznějšího harampádí. Děti proto vyrazily do terénu a začaly sbírat vše, co do volné přírody nepatřilo. Narazily přitom i na dvě skleněné láhve naplněné neznámou tekutinou. Jeden ze školáků bohužel o jednu láhev zakopl a rozbil ji. Pak začalo být osmi dětem špatně. Bolela je hlava, hrudník a byly malátné. Jak se později ukázalo, tajemná láhev obsahovala nebezpečnou chemikálii. A děti se nadýchaly dráždivých výparů. I tak může skončit chvályhodný úmysl. Dvanáctileté děti chtěly přispět ke zlepšení svého životního prostředí. Namísto toho čtyři z nich skončily v nejbližší nemocnici.

Celá věc má i další aspekty. Za děti v inkriminované době odpovídali jejich učitelé. Mohli kantoři politováníhodné události předejít? Těžko. Nemohou mít přece oči úplně všude. Když jsem ale krátce po příhodě mluvil s velitelem zasahujících hasičů, svěřil se mi s obavami, že právě učitelé to takříkajíc odnesou. Naštěstí se mýlil. Rodiče vzali celou věc velmi rozumně. Pochopili, že šlo o nešťastnou souhru okolností. Jistě přihlédli i ke skutečnosti, že kantoři ihned přivolali sanitku a vůbec dělali vše pro záchranu situace. Že jim přitom nebylo dobře po těle ani po duši, o tom není pochyb. V krizovou chvíli bych rozhodně nechtěl být v jejich kůži!

Příběh má bohudík šťastný konec. Po jednodenním pozorování v nemocnici už jsou všechny děti v pořádku zpátky doma. Jaký závěr z události škola vyvodila? S okamžitou platností zrušila všechny podobné úklidy přírody v budoucnu. Není divu. Ať žije dnešní Den Země!

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.