Nevzhledná památka na dobu totality hyzdí Ostravu i po čtvrtstoletí a hned tak nejspíš nezmizí

17. listopad 2014
Zprávy , Zprávy

Ani 25 let po revoluci si Ostrava nedokázala poradit se smutným pomníkem socialismu - rozestavěným betonovým skeletem, kde mělo být sídlo předrevoluční komunistické strany. Betonové monstrum hyzdí jednu z nejrušnějších ulic v Ostravě a nepřehlédnou ho ani zahraniční návštěvy, které míří na hejtmanství.

„To je náš pomník a my to tady máme rádi už, jsme na to zvyklí,“ bere tento Ostravan existenci torza víceméně s humorem. Většině obyvatel ale vadí.

„Protože jak jdu z města, tak mi to připomíná, jak to bylo kdysi po bombardování. Vypadá to jako za války, jak si to pamatuji. Je to takový nepříjemný pohled,“ říká důchodce pan Alex, který má skelet denně na očích.

Kdo se kolem skeletu projde, uvidí neudržovaný pozemek, na kterém se rozrůstají náletové dřeviny. Je vidět i zbořený plot, který má bránit vstupu na staveniště.

Skelet často střídal majitele, naposledy v roce v roce 2008 - to ho město prodalo za více než 30 milionů korun developerské společnosti. Ta ho chtěla předělat na nové kanceláře.

„Investor, který ji tehdy koupil, ji kupoval v dobré víře v době, kdy byl boom kancelářských prostor. Ale dnes vidíme, jaká ta situace ve městě je,“ říká hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák (ČSSD).

Čtěte také

Občas musí zahraničním delegacím vysvětlovat, co to za betonové monstrum hned v sousedství úřadu stojí.

„Jsou to takové vředy, jak já říkám, na tváři měst a v tomto případě města Ostravy. Bezesporu by si dostavbu a účelné využití zasloužil, ale je to privátní vlastnictví a kraj nemá žádné pravomoci, aby nařídil, že se má dostavět, případně co tam má být,“ dodává hejtman.

Developer před časem požádal město o posun termínu dokončení stavby. V současné době se k plánům, co bude s torzem dál, vyjadřovat nechce.

autor: iha
Spustit audio