Nezaměstnanost v kraji klesla o desetinu na 14,4 procenta

8. březen 2006
Zprávy , Zprávy

Mírné zlepšení, ale ne důvod k přehnanému optimismu. Tak vypadají nejnovější počty nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji. Přestože se počet lidí bez práce znovu vzdaluje od stotisícové hranice, jsou oblasti, které mnoho dobrých zpráv nemají. Například Opavsko. Ještě donedávna na tom bylo v rámci severní Moravy a Slezska nejlépe, dnes už úřad práce přiznává, že hledá cestu z bludného kruhu.

Je to špatné, říká Jarmila Mateřánková z Úřadu práce v Opavě. Zdejší pracovní trh je naprosto strnulý, zoufale chybí nějaký větší investor a teď se navíc rozdávají výpovědi v tradiční textilce Opavlen. Zhruba 150 lidí odejde v nejbližší době.

Před úřadem práce

"Vesměs jsou to ženy staršího věku a ženy bez kvalifikace, které asi v mnoha případech tam byly celý život. Takové situace potom pro ty lidi nejsou lehké. Chystáme se tam vypravit a budeme s těmi lidmi hovořit, dodávat odvahy a ukazovat, jak hledat služby úřadu práce, co všechno jim můžeme nabídnout," dodává Jarmila Mateřánková.

Že průměrná příznivá statistika nemusí znamenat vůbec nic, o tom svědčí příběh pana Jiřího z Ostravy. Bez práce je už dlouho a neví, co bude dál. "Vůbec to není snadné, je to bída a utrpení. Většinou vycházím z informací různých svých známých, protože na úřadu práce je to špatné."

Dobré zprávy má naopak Bruntálsko, kde se zlepšila situace dokonce i v osoblažském výběžku. Tady práci nehledá každý druhý, ale už každý třetí člověk v aktivním věku. Ředitel bruntálského úřadu práce Milan Horna to vnímá jako velkou změnu, protože některé oblasti byly a stále jsou na smutném čele celostátních tabulek. Zato se objevil nový, na první pohled paradoxní problém. I přes tisíce nezaměstnaných nejsou lidi.

"Zaměstnavatelé většinou chtějí velice kvalitní lidi, kteří mají zájem pracovat, kteří jsou kreativní, komunikativní a ono to tak vypadá, že tím, že máme skoro padesát procent dlouhodobě nezaměstnaných, tak už mají určité problémy a s těmito uchazeči se velice těžce komunikuje a zaměstnavatelé k nim mají nedůvěru," vysvětluje Milan Horna.

Míra nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji v únoru dosáhla 14,4 procenta, což je o desetinu procentního bodu méně než v lednu. Celkem bylo v kraji 99.054 nezaměstnaných. Moravskoslezský kraj vykazuje po Ústeckém kraji druhou nejvyšší míru nezaměstnanosti v zemi. Republikový průměr klesl na 9,1 procenta z lednových 9,2 procenta.

autor: mrk
Spustit audio