Nezaměstnanost v kraji klesla v dubnu o půl procenta

10. květen 2006
Zprávy , Zprávy

Míra nezaměstnanosti v kraji v dubnu meziměsíčně klesla o půl procentního bodu na 13,7 procenta. Práci v regionu hledá zhruba 88 300 lidí. Nezaměstnanost se snížila ve všech okresech Moravskoslezského kraje s výjimkou Ostravy, kde míra stagnovala na 14,8 procenta.

Nejvýraznější pokles vykázalo Bruntálsko, a to o 1,2 procentního bodu na 14,5 procenta. Nejvyšší míra nezaměstnanosti je stále na Karvinsku - 18,3 procenta, nejnižší na Novojičínsku - 10,2 procenta.

Logo

Na poklesu počtu nezaměstnaných se podepsal především vliv sezónních prací. Tento trend bude v následujícím období pokračovat. "Naplno se rozběhly hlavně práce ve stavebnictví, ale také v lese a ve službách. Významně se na tom podílejí také samotné úřady práce, a to tím, že podporují tvorbu pracovních míst na veřejně prospěšných pracích," potvrdila mluvčí ostravského úřadu práce Svatava Baďrová. Takových míst od začátku roku už vzniklo téměř 1100 a jen v dubnu 535 v celém Moravskoslezském kraji.

Region vykazuje dlouhodobě druhou nejvyšší míru nezaměstnanosti v zemi po Ústeckém kraji. O půl procentního bodu na 8,3 procenta klesl proti březnu i republikový průměr nezaměstnanosti.

autoři: mik , tif
Spustit audio