Nezaměstnanost v kraji poprvé po deseti měsících klesla

8. říjen 2009

V Moravskoslezském kraji ubylo lidí bez práce - poprvé po deseti měsících. Krajská míra nezaměstnanosti klesla o jednu desetinu na 11,7 procenta. Do evidence nepřišlo po prázdninách tolik absolventů škol a navíc ještě pokračují sezónní práce. Loni v září bylo bez práce skoro o 25.000 lidí méně.

Po dlouhé době se dočkal zlepšení i jeden z nejvíce postižených okresů - Karvinsko. Ředitel Úřadu práce v Karviné Radek Foldyna potvrdil, že bez místa je tady zhruba 21.000 lidí. Doufá, že během zimy se situace výrazně nezhorší.

"Jediná obava je z důvodu sezónních prací, které končí zejména ve stavebnictví. Zcela jistě tam dojde k určitému útlumu. Ale věřím tomu, že se nebudeme dostávat do čísel, která by měla přesáhnout 22.000 nezaměstnaných," dodal Foldyna.

Kromě Karviné klesly stavy nezaměstnaných v průběhu září také v okresech Ostrava a Nový Jičín. Vzestup naopak zaznamenali na Opavsku a Bruntálsku, kde byl nárůst nejvyšší. Frýdecko-Místecko zůstalo na stejné úrovni jako v srpnu.

I přes mírné snížení míry nezaměstnanosti lze celkovou situaci na trhu práce charakterizovat spíše jako stagnaci než zlepšení.

V Moravskoslezském kraji panuje dlouhodobě druhá nejvyšší míra nezaměstnanosti v zemi. V celém Česku vzrostla míra nezaměstnanosti v září o 0,1 procentního bodu na 8,6 procenta.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu