Nezaměstnanost v kraji překročila desetiprocentní hranici

9. březen 2009

Míra nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji v únoru dosáhla 10,5 procenta, což je proti lednu nárůst o 0,8 procenta. Desetiprocentní hranici překonala poprvé od září 2007. Bez práce je teď přes 69.000 lidí, což je o zhruba 4,5 tisíce víc než v lednu.

Mezi nově evidovanými převažují pomocní a nekvalifikovaní pracovníci, ale také prodavači, zámečníci, číšníci, řidiči a svářeči. Podle mluvčí Úřadu práce v Ostravě Svatavy Baďurové zůstává poptávka po zaměstnancích v kraji velmi slabá.

"Přestože v průběhu února zaměstnavatelé v kraji nahlásili o 351 pracovních příležitostí více, než tomu bylo v lednu, jejich celkový stav se snížil o 611 míst. Proti loňskému únoru jsme letos měli o téměř 65 procent pracovních míst méně," upozornila Baďurová.

K nejvyššímu nárůstu míry nezaměstnanosti došlo už druhý měsíc za sebou v okrese Nový Jičín a nezaměstnaných v absolutním počtu rovněž podruhé nejvíce přibylo v okrese Ostrava. Nejvyšší míru nezaměstnanosti v kraji, a to 13,6 procenta, vykázalo Bruntálsko. Nejvíce nezaměstnaných pak eviduje okres Karviná. Nejlépe je na tom okres Frýdek-Místek, který vykázal 7,6 procenta.

Moravskoslezský kraj vykazuje po Ústeckém dlouhodobě druhou nejvyšší míru nezaměstnanosti v zemi. V celém Česku míra nezaměstnanosti v únoru vzrostla na 7,4 procenta z lednových 6,8 procenta.

autoři: tif , Michal Schoffer
Spustit audio

Více z pořadu