Nezaměstnanost v kraji se přiblížila hranici 10 procent

9. únor 2009

Počty nezaměstnaných v našem kraji lámou rekordy. Během ledna přibylo v evidencích téměř sedm tisíc lidí, což je nejvíce za celou dobu sledování. Míra nezaměstnanosti se zvýšila na 9,7 procenta. Lidí bez práce přibylo zejména v Ostravě, na Novojičínsku a Karvinsku.

Podle mluvčí ostravského úřadu práce Svatavy Baďurové je v celém kraji více než 61 tisíc uchazečů, kteří by mohli okamžitě začít pracovat. "Leden se vyznačoval skutečně enormním přílivem nových uchazečů o zaměstnání do evidencí úřadů práce a na druhé straně minimem vyřazených uchazečů, historicky v lednu vůbec nejnižším," podotkla Baďurová.

Nepřímo to souviselo s dalším nebývalým úbytkem volných pracovních míst. V průběhu posledních pěti měsíců jich ze zdejšího trhu práce zmizelo na 12.000, jen v lednu to podle mluvčí Baďurové byly 4000.

V lednu oznámilo hromadné propouštění 24 podniků proti šesti v prosinci. Hromadná propouštění se podle Baďurové dotknou 1761 zaměstnanců. Nejvíce masivních propouštění ohlásily okresy Nový Jičín a Bruntál. Stovky lidí pak nechává doma například ArcelorMittal Ostrava či Evraz Vítkovice Steel.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu