Nezaměstnanost v kraji vzrostla na 7,8 procenta

8. prosinec 2008

Úřady práce dnes potvrdily to, co už delší dobu předpokládaly. Nezaměstnaných přibývá a naopak klesá počet volných míst. Příkladem je Moravskoslezský kraj, kde se mezi říjnem a listopadem zvýšil počet lidí bez práce nejrychleji za posledních deset let. Regionální míra nezaměstnanosti stoupla na 7,8 procenta.

I když ještě nelze hovořit o krizi, rozhodně přituhuje. Tak vnímají pracovní úřady nejnovější počty nezaměstnaných. Zejména na Bruntálsku a Novojičínsku. Mluvčí ostravského úřadu práce Svatava Baďurová dodává, že více ukáže přelomové datum 31. prosince.

"Předpokládáme, že po novém roce se situace podstatněji zhorší, protože naběhnou ta hromadná propouštění, která už byla zveřejněna. Také musíme počítat s tím, že naplno dopadne sezónní efekt, to znamená útlum prací ve stavebnictví a v dalších odvětvích," upřesnila Baďurová.

O propouštění se hovoří v mnoha velkých i menších moravskoslezských firmách. Za všechny ArcelorMittal Ostrava, kde je odborovým předákem Roman Bečica. Kolik lidí má počítat s výpovědí, to ale zatím známo není. "Společnost prošla už dvěma vlnami dobrovolného odchodného. Žádná nadbytečná pracovní místa ve společnosti už nejsou," dodal.

U přepážek úřadů práce bylo dnes živo tak jako jindy. Přes všechny těžkosti je často slyšet slova, že kdo má zájem o práci, tak něco najde. "Našla jsem, v březnu nastupuji. Práci jsem hledala měsíc nebo dva," řekla námi oslovená klientka.

Úřady práce v Moravskoslezském kraji evidovaly na konci listopadu 53.853 uchazečů o práci, což je o 862 více než v říjnu a zároveň nejvyšší meziměsíční nárůst nezaměstnaných za posledních deset let.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu