Nezaměstnanost v kraji zůstala v září na 11,5 procenta

8. říjen 2010
Zprávy , Zprávy

Zářijovou míru nezaměstnanosti ovlivnili hlavně absolventi škol, kteří nenašli pracovní uplatnění. Celkově se ale příliš nezměnila a zůstala v porovnání se srpnem na úrovni 11,5 procenta pro celý Moravskoslezský kraj.

Míra nezaměstnanosti klesla nejvíce - na 10,7 procenta - v okrese Nový Jičín. Výrazně méně se snížila v Ostravě a na Frýdeckomístecku. Naopak nejvíce - o 0,2 procenta vzrostla nezaměstnanost na Bruntálsku.

„V okrese Frýdek-Místek byla zároveň nejnižší míra nezaměstnanosti v kraji, a to 8,7 procenta. Naopak nejvíce, v bruntálském okrese, evidovali nejvyšší míru nezaměstnanosti - 14,9 procenta,“ upřesnila mluvčí Úřadu práce v Ostravě Martina Kubínová.

Na úřadech práce pokračuje nápor nezaměstnaných absolventů škol. Minulý měsíc se v našem kraji registrovaly téměř 3000 mladých lidí, kteří nemohou najít uplatnění. Celkem je bez práce ve všech okresech regionu přes 5000 absolventů. Největší procento tvoří maturitní obory.

„Mezi nově evidované absolventy s výučním listem patřili především kuchaři, číšníci, servírky a automechanici. Středoškoláci s maturitou přicházeli nejčastěji z oborů podnikání, gastronomie, hotelnictví a turismus. Nově evidovaní vysokoškoláci absolvovali ekonomické obory a obory se zaměřením na hotelnictví a turismus nebo učitelství,“ vyjmenovala Kubínová.

Nezaměstnanost v České republice v září proti předchozímu měsíci opět klesla, a to o 0,1 procentního bodu na 8,5 procenta. Pracovní úřady ke konci devátého měsíce registrovaly 500.481 uchazečů o zaměstnání, což je o 1013 méně než v srpnu.

autoři: mrk , tif
Spustit audio