Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji klesla na 11,6 procenta

8. červen 2010
Zprávy , Zprávy

Po dlouhé době klesl počet nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji pod hranici 80.000. Květnová míra nezaměstnanosti se snížila na 11,6 procenta. Příčinou jsou opět sezónní příležitosti ve stavebnictví, zemědělství a lesnictví, ale také veřejně prospěšné práce v obcích. Nabídka volných míst přitom ve většině okresů mírně poklesla.

Největší pokles míry nezaměstnanosti zaznamenali v okrese Bruntál. „Přesto má bruntálský okres nejvyšší míru nezaměstnanosti v kraji, a to 14,7 procenta. Za ním se s hodnotou 14 procent umístil okres karvinský,“ upřesnila mluvčí Úřadu práce v Ostravě Martina Kubínová.

Míra nezaměstnanosti klesla pod deset procent v okrese Frýdek-Místek na 9,1 procenta a Opava na 9,5 procenta. „V ostravském okrese poklesla míra nezaměstnanosti nejméně, a to o 0,2 procentního bodu na 11,6 procenta,“ dodala Kubínová.

Nejvíce volných míst je v Ostravě. Firmy mají největší zájem o dělníky, zprostředkovatele finančních transakcí, obchodní zástupce, prodavače v obchodech, telefonisty, číšníky, řidiče nákladních automobilů a zedníky.

Celková nezaměstnanost se v České republice v květnu meziměsíčně snížila o půl procentního bodu na 8,7 procenta. Na jedno volné pracovní místo v současné době připadá v Česku v průměru 15,5 uchazeče.

autoři: mrk , tif
Spustit audio