Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji mírně stoupla

9. srpen 2010

V Moravskoslezském kraji je bez práce přes 76.000 lidí. Podle statistik míra nezaměstnanosti v červenci vzrostla o 0,2 procenta na 11,6 procent. Na úřadech práce se nově hlásili například absolventi škol anebo lidé, kteří dříve působili ve školství.

Míra nezaměstnanosti stagnovala pouze v okrese Frýdek-Místek, kde je nejnižší, a to 8,8 procenta. Největší nárůst, a to o 0,4 procenta, zaznamenali v bruntálském okrese, kde se míra nezaměstnanosti vyšplhala na 14,6 procenta. O 0,3 procentního bodu na 11,7 procenta se zvýšila také v ostravském okrese. Ve zbývajících částech kraje činil nárůst 0,2 procentního bodu.

„Důvodem růstu nezaměstnanosti je s největší pravděpodobností odkládání nástupu do zaměstnání během letních měsíců, ale také příchod zaměstnanců školství a čerstvých absolventů do evidencí úřadů práce. Velký podíl má také nevyrovnanost nabídky a poptávky na trhu práce a samozřejmě menší podíl rekvalifikačních kurzů během prázdnin,“ upřesnila mluvčí Úřadu práce v Ostravě Martina Kubínová.

Na jedno volné pracovní místo v Moravskoslezském kraji připadá 22 uchazečů, nejméně ve frýdecko-místeckém okrese (15,4), nejvíce v karvinském (53,9).

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu