Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji vzrostla na 12,9 procenta

8. březen 2010

V Moravskoslezském kraji hledá práci více než 86.000 lidí. Únorová míra nezaměstnanosti je 12,9 procenta a ve srovnání s lednem se opět mírně zvýšila. Analytici i přes pozvolný nástup sezónních prací nečekávají v blízké době výrazné zlepšení situace.

Platí to například v Opavě, kde dvě firmy ohlásily hromadné propouštění. Podle ředitelky tamního úřadu práce Jarmily Mateřánkové jde celkově o zhruba 100 zaměstnanců.

"Je to tradiční zaměstnavatel Seliko Trading a Surprise Drinks z Dolního Benešova. Seliko oznámilo propuštění 73 zaměstnanců ke konci března a u Surprise Drinks jde o 39 míst, která ztrácíme. Firma se stěhuje do ciziny," upřesnila Mateřánková.

Současná míra nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji je nejvyšší za poslední tři roky. Lidí odkázaných na sociální podporu je stále více. Platí to hlavně na Karvinsku, kde připadá na jediné volné místo 67 nezaměstnaných. Podle ředitele Úřadu práce ve Frýdku-Místku Libora Černého nemají důvod k radosti ani absolventi škol. Na severní Moravě a ve Slezsku je v evidenci téměř pět tisíc mladých lidí.

"Současná situace opravdu nenahrává tomu, aby byl snadný vstup nových absolventů škol na trh práce. Proto bychom velmi uvítali, kdyby všechny subjekty, které mohou zaměstnat byť na krátkou dobu, aby toto s naší pomocí udělaly a pomohly jim získat aspoň základní praktické zkušenosti," řekl Černý.

K největším obětem ekonomické krize v moravskoslezském regionu patří starší lidé, kteří přišli o místo. Například v Novém Jičíně má každý třetí nezaměstnaný více než padesát let. A situace se dále zhoršuje, dodává ředitel tamního pracovního úřadu Zdislav Zima. Úřad přitom nabízí zaměstnavatelům výhodné dotace.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu