Nezaměstnanost v prosinci mírně stoupla

9. leden 2006

Úřady práce zveřejnily počty lidí, kteří byli bez zaměstnání ke konci loňského roku. Míra nezaměstnanosti se sice mírně zvýšila, ale podle zprostředkovatelů je důvodem k mírnému optimismu. Minulý měsíc byl nejlepším prosincem na trhu práce od roku 1996.

14,2 procenta a 96,5 tisíce nezaměstnaných. Taková je v tuto chvíli situace v našem kraji. Oproti listopadu mírné zhoršení, ale mezi prosinci byl ten loňský velmi dobrý, říká mluvčí Úřadu práce v Ostravě Svatava Baďurová. Jak dodala, útlum sezónních prácí se neprojevil tak jako v minulých letech. Kde ale problémy přetrvávají, to je především Karvinsko.

"Podíl uchazečů na jedno místo v okrese Karviná je 78 osob a to je nejhorší číslo v rámci celé republiky. Proto nemůžeme hovořit o tom, že by tam došlo k nějakému radikálnímu obratu, i když i v Karviné se situace krůček za krůčkem zlepšuje. Tvorba pracovních míst tam ale velmi zaostává," upřesnila Baďurová. A právě nápor na nedostatek volných míst je tím, co lidé na podpoře pociťují nejvíce.

Nezaměstnanost (ilustrační obrázek)

O poznání lépe je na tom například Opavsko, i když zřejmě na dlouhou dobu přišlo o pověst okresu s nejnižší mírou nezaměstnanosti. V této oblasti například chybí průmyslové zóny a větší by mohla být například aktivita radnic a dalších sdružení, která jsou schopna přilákat investory.

"Okres Opava byl na tom s mírou nezaměstnanosti nejlépe v Moravskoslezském kraji dlouhé roky. Teprve v posledních dvou třech měsících je na tom lépe okres Nový Jičín. Trendy, které se teď krátkodobě projevují, se budou asi projevovat i dál," myslí si ředitel Úřadu práce v Opavě Rudolf Hahn.

Trh práce je velmi složitý a své o tom vědí i personální agentury, které hledají zaměstnance pro své klienty. Marta Mocková zastupuje přímo v centru Ostravy jednu z nich. Potvrdila, že ne vždy se podaří i přes vysokou míru nezaměstnanosti najít vhodného uchazeče. Zejména pokud se objeví větší nároky na speciální vzdělání. Firma ale těží z toho, že má širokou působnost.

Celostátní míra nezaměstnanosti je ve srovnání s naším krajem výrazně nižší - 8,9 procenta. I přes malý počet volných míst a volání po velkých investicích se situace i na severní Moravě a ve Slezsku zlepšuje.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu