Nezapomenutelná dovolená

19. červenec 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Určitě každý z vás rád vzpomíná na nějakou svou dovolenou, která se zvláště vydařila. A třeba i teď, po letech, si vybavujete okamžiky, zážitky či setkání a znovu a znovu se nad nimi usmíváte.

0:00
/
0:00

Mně jedna taková cesta, na kterou zaručeně nikdy nezapomenu, potkala před třemi lety. Začalo to nevinně. S kamarády ze studií jsme se domlouvali, že bychom mohli vyrazit do Rumunských hor. A proč to nevzít i do Bulharska, do hor a k moři. Konec konců Turecko už přeci taky není daleko. Snili jsme na kolejích nad mapou a upřímně řečeno, tenkrát jsem tomu ani nevěřila, že bychom skutečně mohli jet.

Když však na našem dvoře zaparkoval červený rozvrzaný renault traffic, rok výroby 1989 a v něm 7 našich nabalených kamarádů, sen se stal skutečností. Babička se jen stihla pokřižovat: S tím chcete dojet až do Turecka?

Dojeli jsme, a nejen to, my jsme i ve zdraví a bez nehody přijeli zpět. Urazili 10 000 kilometrů a zažili situace a pocity, které se jen těžko dají líčit starostlivým rodičům. Jako třeba když nám vysoko v Bulharských horách praskla hadička od chladiče a my ji neuměli opravit, tak jsme se posadili na zem vedle auta, začali pít víno a zpívat. Když už byla skoro tma, omotali jsme díru prezervativem a sjeli do údolí, kde nám závadu opravili. Nebo si vybavuji své zděšení, když mi v bohem zapomenuté krajině zůstala ve čtyři ráno v ruce řadící páka. Vybavuji si taky pobavený úsměv na tvářích bulharských celníků, kterým jsme zazpívali dvojhlasně To ta Heĺpa, aby nás už konečně pustili do své země. Nebo volání muezínů k modlitbě či strach, když jsme chtěli přespat v olivovém háji a toulaví psi začali štěkat a výt nepříjemně blízko.

Byla to opravdu bezstarostná jízda. Škoda, že už jsme o něco starší, o dost zaměstnanější a zodpovědnější. Nevím, jestli se ještě na podobně bláznivou cestu někdy vydám. Ale už teď vím, že až jednou za mnou přijde můj budoucí potomek, že chce dojet starým autem do Turecka (nebo někam jinam), pokřižuji se, ale s úsměvem ho vyprovodím. Ať má taky na co vzpomínat.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.