Neziskové organizace se připravují na demonstraci

29. duben 2009
Zprávy , Zprávy

Neziskové organizace připravují nedělní demonstraci kvůli nedávnému žhářskému útoku ve Vítkově. Na řadě míst v republice mají zaznít výzvy k urychlenému vyšetření této tragédie, ale také ke zlepšováním mezilidských vztahů. V Ostravě se má na centrálním Masarykově náměstí sejít několik set lidí.

Přečtení celostátní výzvy odsuzující podobné žhářské útoky, zejména na malé děti. Dále motlitba za uzdravení dvouleté holčičky, která je stále v kritickém stavu v nemocnici. A také hudba. Tak by měla vypadat poklidná demonstrace v centru Ostravy v neděli v 16:00.

Mohlo by přijít hodně lidí, přeje si jeden z organizátorů Kumar Vishwanthan. "Musíme do toho jít. Uvnitř se tomu nějakým způsobem bráníme, ale dle mého názoru teď nastane zlom. V Česku dochází k nárůstu extremismu," dodává.

Začínají také vznikat první obrysy protestního setkání, které propojí romské i neromské neziskové organizace. Účast by mohla být velká, alespoň podle příslibů. Setkání, kterému sami organizátoři říkají řetězové, chce ukázat i jednotu romských sdružení. Je to příležitost znovu hledat se všemi společnou řeč.

"To, co se ve Vítkově stalo, je pro Romy dost smutné, protože někteří se chtějí integrovat a právě ta rodina se integrovala do společnosti. Nebyla to problémová rodina. Kdyby pro ně byla práce, je pro ně i bydlení a děti chodí do školy. A to vzdělání je pro nás vlastně nejdůležitější," dodává Miroslav Holub za Demokratickou unii Romů.

autor: mrk
Spustit audio