Neznámý pachatel ohrozil bezpečnost přejezdů

11. srpen 2009

Bezpečnost na železničních přejezdech na Třinecku mohl ohrozil neznámý pachatel. Zasáhl do systému signalizace, která řidiče varuje před blížícím se vlakem. Na dráze jde o velmi neobvyklý druh sabotáže.

Řadě motoristů před železničními přejezdy mezi Třincem a Bystřicí museli v pondělí večer téct nervy. Skoro hodinu a půl je závory nechtěly pustit přes přejezd. Někdo totiž vyřadil z provozu bezpečnostní signalizaci. Policisté čin řeší jako případ obecného ohrožení.

"A chtěl bych touto cestou požádat veřejnost, pokud by někdo viděl, že někdo manipuloval s vodiči zabezpečovacího zařízení, aby to určitě oznámil na policii. Jde o velice nebezpečný trestný čin," potvrdil mluvčí frýdeckomístecké policie Ivan Žurovec.

Drážní inspekce, která šetří příčiny mimořádných událostí na dráze, se narozdíl od policie případem nezabývá. Lidé totiž v nebezpečí nebyli. Mimořádná opatření včera nevyhlásily ani České dráhy.

"Někdo tam vyzkratoval koleje a tím se ty přejezdy uvedly do činnosti, takže se zřejmě jednalo o úplně standardní činnost přejezdů. Tím pádem se nejednalo o ohrožení ve smyslu zákona o drahách. V každém případě řidiči, pokud dojedou k přejezdu, kde svítí signalizace, by ten přejezd přejíždět neměli," říká mluvčí inspekce Zdeněk Neusar.

Správce kolejí se s poškozováním svých zařízení setkává často. Poslední případ je ale ojedinělý. "Velmi často dochází ke krádežím kabelů nebo měděných součástí. Čili krádeže kabelů ano, ale tahleta věc je skutečně ojedinělá," dodává Anna Kodysová ze Správy železniční dopravní cesty.

Pokud se železniční sabotér dostane před soud, za obecné ohrožení si může odsedět až osm let.

Spustit audio

Více z pořadu