NKÚ: V  programech Jihozápad a Moravskoslezsko se neoprávněně vyplácely dotace

6. srpen 2012

Regionální rady Moravskoslezsko a Jihozápad se dostaly do problémům kvůli poskytování evropských dotací. Podle zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) neoprávněně vyplatily téměř 190 milionů korun. Za vším je nedostatečná kontrola jednotlivých projektů. Sporné případy bude řešit antimonopolní úřad.

Budova Městského úřadu v Rychvaldu na Karvinsku září novotou. Dotační problém je ukrytý přímo v jejích zdech. Stavbaři použili během rekonstrukce plastové trubky pro vytápění, zatímco podle proplacených faktur by to měly být trubky měděné.

„Pokud jsme čerpali peníze neúměrně, tak teď je na naší straně, abychom je poctivě vrátili, protože to je jednoznačné zavinění úředníků městského úřadu tady,“ přiznává chybu místostarosta Rychvaldu Ladislav Sitko (TOP 09).

O kus dál v Českém Těšíně je situace o poznání odlišná. Člen kolegia NKÚ Jiří Kalivoda potvrdil, že v tomto městě u polské hranice se proplácelo i to, co se vůbec nepostavilo. Při budování sportovního areálu.

„Byla to nějaká dlažba parkoviště, byly tam nějaké dešťové kanalizace a takové podobné věci. Co se týče vlastního využívání toho areálu, bylo zjištěno, že se pohyboval asi tak na 25 procent,“ dodal Kalivoda.

Českotěšínská radnice jakoukoli vinu odmítá a odkazuje na to, že všechno řádně schválila regionální rada. Její zástupce Michal Sobek je přesvědčený, že se nakonec žádné problémy neprokážou. Pokud ano, nebude to levné, protože dotace na celý areál byla přes 60 milionů korun.

„Pokud opravdu došlo k porušení zákona o veřejných zakázkách, tak potom bychom vyměřili městu korekci, která může být dvacetipětiprocentní a vyšší dle tabulek Evropské komise. Takže uvidíme,“ dodává Sobek.

Regionální rada Moravskoslezsko je připravena vyhovět námitkám NKÚ u menších pochybení. U větších zakázek se s tím ale smířit nechce a proto budou obě strany čekat na stanovisko antimonopolního úřadu.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu