Noc kostelů, Víkend otevřených zahrad, MichalFest... Vyberte si z našich tipů

9. červen 2022

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Pátek 

Dny Karviné – Karviná, od 15.00
Už v 15 hodin začínají dvoudenní Dny Karviné. Oslavy města nabídnou bohatý kulturní  program – na Masarykově náměstí vystoupí mimo jiné Malá černá hudba  a sbor Permoník. V neděli naváže na Dny Karviné festival národnostních menšin s názvem Prolínání kultur.

Noc kostelů – Moravskoslezský kraj
Lákavá je také Noc kostelů, která zpřístupní i v našem kraji desítky svatostánků, kostelů, kaplí, věží i jindy uzamčených zákoutí. V obci Bílá můžete například navštívit Kostel sv. Bedřicha, kde proběhnou komentované prohlídky a varhanní koncert. Hudbě, ale i ochutnávce mešního vína bude patřit kostel v Bohuslavicích a do kostelní věže i sklepení zvou také v Kostele sv. Mikuláše v Ludgeřovicích. Kompletní program a seznam zapojených staveb najdete na webu nockostelu.cz.

Mistrovství ČR ve stromolezení – Nový Dvůr, od 8.30
Mistrovství České republiky ve stromolezení. Tak právě to v pátek startuje v Arboretu Nový Dvůr na Opavsku. Jde o už 21. ročník setkání stromolezců, kteří zvou zájemce na přednášky, workshopy i ukázky dech beroucích výkonů v korunách stromů. Mistrovství ve stromolezení potrvá v arboretu až do neděle.

MichalFest – Ostrava, od 15.20
Do areálu ostravského Dolu Michal můžete zavítat na hudební festival MichalFest, kde vás čeká pestrý dvoudenní koktejl muziky různých žánrů. V programu vystoupí například kapela MIG 21, zpěvačka Ewa Farna nebo písničkář Pokáč.

Prohlídka větřáku – Choltice
Vyrazit také můžete na komentovanou prohlídku Choltického větřáku, který je jednou ze zastávek na Technotrase. V Cholticích poznáte zblízka tvrdou práci mlynářů ve větrném mlýně s největším větrným kolem v České republice. Sami si budete moci vyzkoušet mlít mouku na ručním mlýnku – žernovu. 

Sobota 

Myslivecké letní slavnosti – Sovinec
Hrad Sovinec láká po celý tento víkend na Myslivecké letní slavnosti. Akce zaměřená na myslivost, sokolnictví a ochranu přírody bude doplněna o myslivecké trubače, komentované přehlídky zbraní a trofejí a mnoho dalšího. Večer pak okoření i myslivecká zábava. 

Slavnost obce – Kunín
Kunín vás zve na sobotní Slavnost obce v areálu zámeckého parku. Těšit se můžete na Rej zvířátek, hity Věry Špinarové, Kabát revival nebo zpěvačku Veronu. 

Guláš fest – Dobroslavice
A v obci Dobroslavice se koná 2. ročník Guláš festu. Místní družstva budou soutěžit ve vaření kotlíkového guláše a hodnotit je bude jak veřejnost, tak odborná porota. Akce proběhne od 10 hodin v prostoru před kuželnou. 

Víkend otevřených zahrad – Moravskoslezský kraj
To je lákavý tip na to, vydat se právě teď do některého z parků, zahrad, arboret nebo ovocných sadů. K návštěvě zve například obec Hodslavice, kde mají Motýlí louku, také zámek Raduň s historickým parkem a zámeckou oranžerií anebo Piaristická zahrada v Příboře a Arboretum v Novém Dvoře. Seznam zapojených objektů najdete na webu vikendotevrenychzahrad.cz.

Zámecká oranžerie v Raduni

Entomologická vycházka – Hukvaldy, v 9.00
Entomologická exkurze vás naopak nemine na Hukvaldech. Vycházka pro veřejnost, která bude zaměřena na hmyz a bezobratlé, kteří se vyskytují na území Hukvald, startuje v 9 hodin u vstupní brány do obory.

Den moří a oceánů – ostravská zoo, od 11.00
Nakonec také připomeňme Den moří a oceánů, kterému bude věnovaná akce v ostravské zoo. Program, který potrvá od 11 do 16 hodin, návštěvníkům přiblíží, jaký dopad má lidská činnost na moře a oceány, a zároveň nabídne zájemcům náměty, jak každý z nás může pomoci.

Neděle 

Běh zámeckým parkem – Kravaře, v 10.00
Pokud si chcete červnový volný den vyšperkovat pohybem, doporučujeme další ze závodů Prajzsko-opavské běžecké ligy. Běh Zámeckým parkem v Kravařích, dlouhý necelých devět kilometrů, startuje v neděli v 10 hodin dopoledne. 

Pohádky pro děti
Rodinám s dětmi nabízíme pohádková představení – například na Štěkací neděli zve od 9 hodin Loutkové divadlo Opava. Na pohádku Jak čmeláčci léčili kytičku v podání Divadla Šamšula můžete v 10 hodin vyrazit do Kulturního střediska ve Vratimově. A představení Hrnečku, vař! aneb Dvě pohádky o hrnečku na vás čeká dnes od 16 hodin v amfiteátru Divadla loutek Ostrava. 

Historický den – Hrčava, od 12.00
Neděli vám může zpříjemnit Historický den na Hrčavě. Akce, která potrvá od 12 do 18 hodin, představí ukázky vojenského ležení i množství potyček a soubojů, které se odehrávaly během obležení obranných valů v Hrčavě a Javorzince. K vidění budou dobové zbraně a zbroj a kromě tradičních sýrů bude moci ochutnat i místní placky z blachy.

Myslivecké letní slavnosti – Sovinec
Na hradě Sovinec pokračují druhým dnem Myslivecké letní slavnosti, zaměřené na myslivost, sokolnictví a ochranu přírody.

Koncert MHFLJ – Hukvaldy, v 17.00
A komorní koncert v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Leoše Janáčka zazní od 17 hodin na hradě Hukvaldy. Jmenuje se Pocta krásám přírody a uslyšíte na něm mimo jiné skladby Janáčka, Suchoně, Podešvové a Martinů.

Spustit audio