Noclehárny pro bezdomovce mají beznadějně obsazeno

6. leden 2009
Zprávy , Zprávy

Teploty, které mají tento týden klesnout až k minus dvaceti stupňům ohrožují lidi bez domova. První krutou daň si mrazy vybraly už v druhé polovině prosince, bezdomovkyně tehdy zemřela na následky podchlazení v ostravské fakultní nemocnici. Většina nocleháren už hlásí plno. Někteří bezdomovci je ale využít nechtějí.

Pětašedesátiletý pan Josef je jedním z přibližně 400 ostravských bezdomovců. Narozdíl od zhruba poloviny z nich ale noclehárny nevyhledává. "Já nemůžu, neumím být pohromadě s dalšími lidmi. Chci být sám," vysvětluje.

Lidé jako pan Josef hledají raději útočiště v provizorních stanech, bytech nebo stavebních buňkách. K nejohroženějším ale patří ti, kteří tráví noc přímo pod širým nebem. A často se zahřívají jen alkoholem.

"Snažíme se je aspoň v těch ulicích probírat, aby nespali. Aby se nestalo, že umrznou," říká mluvčí Městské policie Ostrava Vladimíra Kejdová.

Strážníci zároveň bezdomovcům předají adresy na charitativní zařízení, ve kterých se mohou tito lidé vykoupat, najíst a vyspat. Stává se ale, že jsou odsud nuceni odejít s nepořízenou.

"Člověk v podnapilém stavu by neměl být k té službě přijat," vysvětluje vedoucí ostravského charitního domu svatého Františka Jiří Linart. Stejně jako člověk agresivní nebo pod vlivem drog.

I přes tyto případy se kapacity nocleháren plní. Ve zvlášť krutých mrazech jsou připraveny nabídnout i nouzová místa, na kterých mohou lidé strávit noc sice v sedě ale v teple.

Spustit audio