Ostravská devadesátka: Seriál o lidech, kteří se zapsali do rozhlasové historie

Milan Švihálek. Publicista a televizní scénárista s rozhlasovým srdcem

Je zkušeným televizním scénáristou, přesto je jeho srdce rozhlasové. Je autorem řady rozhlasových četeb na pokračování, a také článků v Týdeníku Rozhlas.

Milan Švihálek žije a tvoří v Šenově u Ostravy. Je zkušeným televizním scénáristou a moderátorem, a také autorem řady knih. V jedné, kterou připravoval k padesátým narozeninám ostravské televize, se dočteme i o tom, že ostravská televize má rozhlasové kořeny.

„První televizní hlasatelkou byla mladičká Eva Mudrová, protože kdo jiný než někdo s rozhlasovou praxí. Také první ředitel byl společný, jmenoval se Vladimír Mokroš. A pokud jde o budovu, ve které sídlila televize zpočátku, bylo to několik místností ve čtvrtém patře ostravského rozhlasu,“ připomíná Milan Švihálek.

Milan Švihálek se narodil roku 1944 v Brně, dětství a dospívání prožil na olomouckém předměstí Nové Sady a v současnosti žije v Šenově u Ostravy. Jeho jméno je spjato s mnoha naučnými a zábavnými televizními cykly, z nichž nejproslulejší Za svědky minulosti se dočkal i své knižní podoby. Pro rozhlas připravil Milan Švihálek bezpočet místopisných pořadů a také četeb na pokračování.

„Ostravsku jsem zasvětil život svůj a celé své rodiny a tento region považuji za zcela výjimečný. A mimochodem i kvůli tomu, že tady to propojení rozhlasu, který byl mou dětskou radostí, a televize, které jsem zasvětil svůj profesní život, je tak bytostné, že mě zcela naplňuje dodnes,“ odpovídá Milan Švihálek na otázku co pro něj znamená ostravský rozhlas.

autor: dam
Spustit audio

Související