Ostravská devadesátka: Seriál o lidech, kteří se zapsali do rozhlasové historie

Rudolf Bernatík. Profesor hry na klavír se s rozhlasem zná 70 let

Profesor hry na klavír Rudolf Bernatík, zakladatel Institutu pro umělecká studia Ostravské univerzity, se zná s ostravským rozhlasem bezmála 70 let. Nahrál tady přes 150 snímků a vybíral také koncertní klavír pro rozhlas.

Poprvé se v ostravském rozhlase objevil v roce 1947, klavírní skladby pak natáčel už od studentských let. „Celý život jsem to bral nesmírně vážně, protože hrát se musí vážně a tady to musí být vždycky perfektní,“ říká klavírista.

V hudebním Studiu 1 natočil přes 150 různých skladeb. „Myslím, že je to pořád stejné – posadí tě ke klavíru a řeknou hrej. Ale ti ostravští technici, zvukaři a režiséři měli vždy vynikající úroveň. Tady nebyly dobré klavíry, ale oni s tím vždy uměli nějak poradit,“ vzpomíná Bernatík.

S rozhlasem toho za ta léta hodně zažil, jak uslyšíte v rozhovoru, jehož součástí je i písnička Zlata brana odevřena, kterou napsal pro Dětský rozhlasový sbor Ostrava, a nahrál s ním v hudebním Studiu 1 ostravského rozhlasu 24. 2. 1972.

autor: dam
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.