Nošovická automobilka už vyrobila 80.000 vozidel

24. září 2009

Automobilka Hyundai v Nošovicích vyrobila od loňského listopadu zhruba 80.000 vozidel. Oficiálního zahájení provozu se ale závod za miliardu eur dočkal až dnes. I přes dopady ekonomická krize firma nezměnila letošní hospodářské plány, to znamená 160.000 aut. A výhled do roku 2011 je ještě optimističtější - 300.000 vozidel.

Všechno se sice může změnit s ohledem na globální ekonomiku, ale v tuto chvíli je vize stále stejná. "Naším cílem je tedy vyrábět 300.000 aut ročně, zaměstnávat 3,5 tisíce lidí přímo v závodě Hyundai a dalších zhruba 7,5 tisíce u našich dodavatelů, ať už přímých, jako jsou subdodavatelé částí, nebo nepřímých, jako jsou třeba služby úklidové, čistící a podobně," potvrzuje mluvčí nošovické automobilky Petr Vaněk.

Dohromady celý projekt dá práci asi 11.000 lidí. A právě to bedlivě sleduje Libor Černý, ředitel Úřadu práce ve Frýdku-Místku. Jak nám řekl, už v tuto chvíli je jasné, že přímá pracovní místa na sebe nabalují další zaměstnanost.

"Odhadujeme, že Hyundai a jeho subdodavatelé včetně návazných služeb přinesla zhruba 6000 pracovních míst a v případě, že by tato investice tady nebyla, v okrese Frýdek-Místek by byla míra nezaměstnanosti asi o tři procenta vyšší," dodal Černý.

Viceprezident Hyundai pro Evropu Allan Rushforth před oficiálním zahájením provozu v průmyslové zóně podotkl, že automobilový trh klesl v průměru o pětinu, ale Hyundai ve stejném období naopak vzrostl zhruba o šestinu. Také on očekává, co přinese nový rok.

Vedení automobilky dnes zopakovalo, že 95procentní podíl českých zaměstnanců se bude ve firmě dále zvyšovat.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu