Nošovická automobilka ve středu přeruší výrobu

13. leden 2009

Nošovická automobilka Hyundai bude tento týden vyrábět jen dva dny. Kvůli problémům s odbytem zastaví výrobu již od středy. Minulou středu automobilka oznámila, že kvůli hospodářské krizi zkrátí v lednu výrobu na čtyři dny v týdnu. Omezení zatím platí jen pro tento týden.

Podle mluvčího firmy Petra Vaňka se k tomuto scénáři automobilka vrátí znovu příští týden. "Na tento týden nemáme dostatek objednávek, v příštím týdnu už je to ale lepší a budeme vyrábět čtyři dny. Podmínky jsou stejné jako v minulém týdnu, v době odstávky přísluší zaměstnancům 68 procent jejich průměrného platu," upřesnil Vaněk.

Nošovická automobilka Hyundai minulý týden oficiálně potvrdila, že v lednu omezí kvůli hospodářské krizi výrobu na čtyři dny v týdnu. Výroba aut nižší střední třídy bude zatím jen v lednu zkrácena na pondělí až čtvrtek. Omezení výroby začalo v pátek 9. ledna.

Ke zkrácení výroby by měly přistoupit také subdodavatelské firmy automobilky. Od pátku tak omezily výrobu rovněž společnosti Hysco, Mobis a Plakor i Dymos. Další výrobci automobilových součástek zatím omezení ani propouštění zaměstnanců neplánují a vyčkávají, zda jim zákazníci potvrdí sjednané zakázky.

Právě hospodářský útlum, ale také ukončení sezónních prací se podepsalo na nárůstu nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji. Narůst počtu lidí bez práce byl nejpatrnější v posledních dvou měsících loňského roku.

Tento trend se nevyhnul ani Novojičínsku, které se pyšní nejnižší nezaměstnaností v kraji - její míra v prosinci vyskočila o jeden procentní bod na 6,6 procenta. Podle mluvčí ostravského úřadu práce Svatavy Baďurové je těžké předpovědět, jak se bude nezaměstnanost v kraji dále vyvíjet.

"Skutečně k tomu zhoršení došlo radikálně, ale říci, jaká budou ta čísla třeba za čtvrt roku, je velmi obtížné. Moudřejší budeme snad za čtrnáct dní, kdy budeme mít zpracovanou prognózu na základě konkrétních podkladů firem," dodala Baďurová.

Spustit audio

Více z pořadu