Nouzový luxus

21. duben 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Říká se, že v nouzi poznáš přítele. Takovým přítelem v tísni se může stát i někdo, koho vůbec neznáte.

0:00
/
0:00

Nouzové situace můžou být různého druhu. Vybouráte se v autě, zaplaví vás velká voda nebo přijdete o svého nejbližšího. Historka, o kterou se s vámi chci podělit, se bohudík ničeho tak závažného netýkala. O uplynulém velikonočním víkendu jsme s rodinou měli nabitý program. Tři volné dny jsme měli naplánované takřka na minuty. V takovém fofru vám každá nečekaná událost pořádně zkříží plány. Mně konkrétně se stalo to, že jsem při odemykání našeho bytu otočil klíčem a v tu chvíli z něho byly dva kusy. Jeden nežádoucí úlomek zůstal trčet v zámku a druhý v mé ruce. Ten jsem ukázal své ženě. Zděsila se tak, že mně ani nestačila vynadat. Jakmile nás oba přešel prvotní šok, pokoušeli jsme se o logickou úvahu jak se z celé šlamastyky dostat. Opatrně jsem nastínil, že sice máme problém, ale zase ne tak velký. V nedobytném bytě nebylo ani malé bezprizorní dítě, ani se na sporáku nic dobrého nevařilo. Je dobré si v průšvihu uvědomit, že by mohlo být ještě mnohem hůř. Tíha těchto argumentů moji ženu trochu uklidnila.

Na mobilu jsem vzápětí vytočil tísňovou linku hasičů a požádal je o pomoc. Odhadovali jsme s manželkou, jak dlouho jim to bude trvat. Protože byly svátky, tak se naše tipy pohybovaly kolem hodiny. Jak rádi jsme se mýlili! Dva sympatičtí hasiči přijeli za deset minut a za další dvě minuty jsme měli dveře otevřené. Opravdu rychlá a čistá práce.

Po vyřízení nezbytných formalit typu kontroly totožnosti jsme se s manželkou zcela vážně obou záchranářů zeptali, co jsme dlužni. Usmáli se a pravili, že nic. Prý to mají v popisu práce. To nás zaskočilo. Chtěli jsme hasiče za jejich vysoce profesionální zákrok finančně ocenit, ale jejich pravidla to nedovolují. A to považuji za přílišnou velkorysost. Skoro bych až řekl, že je to luxus. Proč by jim lidé za takové zásahy neměli platit? Prostě tvrdím, že nouzové zámečnické práce, při kterých nejde ani o život ani o ohrožení majetku občanů, by si hasiči účtovat měli. Zachránci i zachránění by se v takových situacích cítili mnohem lépe. Přátelům hasičům tímto za jejich počínání znovu děkuji.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.