Nová alba, o kterých ještě uslyšíte – květen 2021

Pořad Hudba ze zapadlých vesnic vám každý měsíc přináší novinky ze scény world music a folku. V květnovém vydání uslyšíte tuarežského kytaristu Mdou Moctara, izraelského kontrabasistu Avishaie Cohena, americkou folkovou skupinu Lula Wiles, irského písničkáře Johna Spillaneho nebo dechovku Orchestre International du Vetex s ukrajinským zpěvákem Yuriym Gurzhym.

Tuarežský kytarista  Mdou Moctar vysílá z nigerského Agadezu ve formě nového alba Afrique Victime ostrou protestní nótu. Sice zabalenou do pouštní psychedelie, nicméně jasnou. „Je to vzkaz všem bohatým zemím disponující mocí a penězi, přicházející do Afriky rozpoutávat nestabilitu,“ uvedl Mdou a v úvodní skladbě se nejen ptá, proč se tak děje, zároveň dopředu varuje: „Pokud budeme mlčet, bude to náš konec.“

Nikdo neví proč, ale hodně izraelských alb nabízí melodicky jímavou podpásovku, takovou tu skladbu, u které byste nejraději strčili hlavu pod polštář, aby vás nikdo neviděl, co s vámi dělá. A teď si vemte, že kontrabasista Avishai Cohen jich na nás na novince Two Roses navalil hned několik. Snad proto, že se nechal se doprovázet devadesátičlenným Göteborským symfonickým orchestrem pod vedením Alexandra Hansona, takže s emocemi za přispění slavného amerického jazzového aranžéra Roberta Sadineho nešetřil záměrně. Izraelci mají oproti jiným jednu výhodu: do jejich knihy písní přispěli Židé z celého světa a s těmi nejjímavějšími vždycky dojímali hlavně Sefardé, nuceni skoro z dne na den opustit v roce 1492 svůj španělský domov poté, co se rozpadla středověká muslimská říše Al-Andaluz. Skladbu Puncha Puncha z 13. století zpívá Cohen samozřejmě v jazyku ladino.

Izraelský producent Sangit má od labelu Cumbancha od začátku volnou ruku, takže jak na svá alba, tak v rámci projektu Studio Sessions kolem sebe vždy shromáždí mnoho hudebníků a zpěváků z celého světa. V případě skladby Cantar dokonce jednatřicet. „Zpěv je můj dech, a když zpívám, nemám strach, že bych nedokázal cokoliv,“ vysvětlil Sangit.

 

Trojice zpěvaček, skladatelek a hudebnic – Isa Burke, Eleanor Buckland, Mali Obomsawin – si říká Lula Wiles a už na předchozím albu natočeném uprostřed Trumpovy éry si vysloužily pověst provokatérek s příčinou. Kladou totiž až moc nepříjemné otázky a protože úlohou umělce je učinit revoluci neodolatelnou, kritické úvahy o Americe i na novince Shame and Sedition znovu obalily krásnými hlasy, nadýchanými melodiemi a hudbou hodně vzdálenou běžnému country-folku.

„Na Východě hoří oheň a na Západě už to nikoho nezajímá,“ zpívá slavný ukrajinský zpěvák Yuriy Gurzhy ve skladbě Fly 2 Minsk. I ve formě videoklipu sice taneční, ale pořád smutné přípomínce zfalšovaných voleb v Bělorusku, díky kterým se u moci udržel Alexandr Lukašenko. K Yurimu se přidala skvělá belgicko-francouzská dechovka Orchestre International du Vetex, polsko-francouzká skupina Panienki a běloruská zpěvačka Veranika Kruhlova a společné SOS vysílají na podporu neúnavným demonstrantům, kteří v Minsku nadále, i přes hrozbu vězení, vycházejí do ulic dát najevo svůj názor na autoritářský Lukašenkův režim.

Spustit audio

Související