Nová podoba Ostravské univerzity za pět miliard

15. červen 2006
Zprávy , Zprávy

Ostravská univerzita už má jasnou představu, jak by mělo vypadat její nové sídlo. Na deseti hektarech území po bývalé koksovně Karolina by měl vyrůst takzvaný kampus - to znamená moderní areál, kde bude na jednom místě veškeré studijní zázemí. Do března chce univerzita poslat přihlášku, kterou posoudí vláda. Teprve pak se může ucházet o zhruba pětimiliardový příspěvek z evropských fondů.

Vedení Ostravské univerzity se podle počítačového modelu kampusu zaměřilo na nejmodernější architekturu. Prosklené výškové budovy, kongresové sály, kaple, akvacentrum, lanová dráha a terasovité ubytovny pro studenty - to vše víceméně ve tvaru písmen O a U, tedy podle loga vysoké školy.

Logo

"Nechceme, aby to bylo jen bláznivým snem," říká rektor Vladimír Baar. Při cestě za pěti miliardami korun se chce opírat třeba o to, že nový kampus by rozhodně nebyl jen pro studenty. "Tady by mohla vzniknout supermoderní knihovna, sportovní zařízení a park. To je přesně proto, aby to spolu kooperovalo," dodává.

Pokud přihláška projde vládou, bude třeba zajistit asi sto miliónů korun na projekt. A pak čekat na posouzení. Ministryně školství Petra Buzková označila před časem tento nápad za velmi ambiciózní. Neskrývala ale pochybnosti. Do roku 2013 by měla celá Česká republika dostat z Bruselu na vysoké školy asi 70 miliard korun. "Tento program má tři priority, teprve čtvrtá z nich je vlastně výstavba budov pro univerzity," upozornila Buzková.

Ostravská univerzita je v současné době roztroušena ve 23 budovách. "Kampus proto potřebujeme jako sůl," dodal rektor Baar. Nevyloučil, že se bude hledat kompromis. "Půjdeme zcela určitě s tou komplexní variantou s tím, že je možná i ta okleštěnější varianta."

Zda bude moci rektor splnit svou představu a mít ze skleněných obvodových zdí nových budov obří promítací plátno pro celé město, to se rozhodne nejpozději v roce 2009.

autor: mrk
Spustit audio