Nová silnice u Třince se možná prodraží

30. srpen 2011

Obyvatele Hrádku na Třinecku trápí hluk z nové silnice. Miliardová státní investice pomohla vyřešit letité dopravní problémy. Nové však přinesla v zápětí po spuštění provozu na tříkilometrovém úseku cesty a přilehlé železnice. Přes dvě stovky zoufalých lidí se podepsalo pod protestní petici, kterou nedávno osobně předali ministru dopravy.

Nepříjemné zvuky jsou prý zřetelně slyšet až půl kilometru od silnice. „Je to takový svištivý zvuk, hlavně od pneumatik kamionů. A když máte v noci spát, tak vás to budí. Lidé nemůžou mít v noci otevřená okna, přestěhovali si ložnice, nemůžou telefonovat venku,“ popisuje Jana Targová.

Ta kvůli tomu zorganizovala petici a teď čeká na reakci úřadů. Podle ní mohou za zhoršení situace paradoxně protihluková opatření. „Máme zato, že od té bariéry, která je na západní straně, se hluk nejspíš odráží i na východní stranu a tak to vzniklo,“ dodává.

V postižené lokalitě bydlí asi 700 lidí. Vedení obce řeší jejich stížnosti od poloviny května, kdy na silnici vjela první auta, potvrdil starosta Robert Borski.

„Investor navrhuje, že by se lidem vyměnila okna. To je však jen částečné řešení, protože hlavně v létě lidé potřebují spát při otevřených oknech, čili tam jim to nepomůže. Spíš budeme hledat jiné řešení,“ dodává starosta.

Odstranění hluku žádá v petici celkem 213 obyvatel. Organizátoři ji předali osobně ministru dopravy, který v Hrádku nedávno oficiálně otevíral provoz na problematické silnici. Josef Dobeš slíbil pomoc, ale ne hned.

„V průběhu následujícího roku budou provedena měření a musíme se k tomu nějakým způsobem postavit. Je to reminiscence historická, a to z toho důvodu, že ty limity byly připraveny na stavbu železniční, které jsou vlastně nižší než u silničních staveb,“ vysvětluje ministr.

Pokud se tedy ukáže, že mají lidé pravdu, stavba za miliardu se prodraží. Nejde prý o nic výjimečného. „Není to jediný případ, kdy se něco zrealizovalo a musela se dělat dodatečná protihluková opatření. Na takových stavbách vždy musíte počítat, že přijdou nějaké nepředpokládané výdaje,“ potvrdil Bohuslav Navrátil z vedení Správy železniční dopravní cesty.

Spustit audio

Více z pořadu