Nové Heřminovy na Bruntálsku stále neznají svůj osud

25. červenec 2005
Zprávy , Zprávy

Obyvatelé Nových Heřminov na Bruntálsku stále nevědí, co s nimi bude. Jde o stavbu velké přehrady na řece Opavě, která by tuto vesnici spolu s širokým okolím zatopila. V Nových Heřminovech se už vystřídala celá řada politiků a vodohospodářů a přes všechny sliby o rychlém ukončení nejistoty se o ničem doposud nerozhodlo. Potvrdil to ministr zemědělství Petr Zgarba. Investice za zhruba tři miliardy korun je tak už desítky let jedním velkým otazníkem.

Už je to docela k smíchu - i tak reagují obyvatelé Nových Heřminov na nekonečný kolotoč slibování, že se o přehradě rozhodne už brzy. Mnozí přiznávají, že chtějí výsledek znát už jen kvůli nejistotě - ať už se budou stěhovat nebo ne. Odpůrců přehrady je v obci naprostá většina.

0:00
/
0:00

Jeden z mála jasných názorů zatím přišel z Povodí Odry. Přehrada je podle něj nejúčinnější protipovodňovou ochranou Krnova, Opavy a všech dalších obcí pod vodní nádrží. Podobně se vyjádřili také krajští zastupitelé a přehradu podpořili. Ministr zemědělství Petr Zgarba i přesto neví, co bude dál.

Řeka Opava nad obcí Nové Heřminovy

"Kolem přehrady se zpracovává nějaká úvaha o tom, zda-li ano nebo ne. Pokud by měla být realizovaná, tak je to investice dlouhodobá," upřesnil ministr.

Přehrada Nové Heřminovy je doslova evergreenem, ale jakoby se ke konečnému rozhodnutí nikomu nechtělo, poznamenal heřminovský starosta Antonín Maňák. Přestože dva mezinárodní posudky objednané přímo ministerstvem zemědělství přehradu příliš nedoporučují.

"Skutečně potvrzují kritiku řešení formou přehrady. Bylo by velmi vhodné, aby lidé tady v Nových Heřminovech už nebyli trápeni," podotýká starosta Maňák. Přepokládá, že v blízké době obec uspořádá další kolo diskusí, ale jak sám říká, už to musí být jasná slova.

autor: mrk
Spustit audio