Nové vedení kraje chce vyřešit problém se sídlem vědecké knihovny

16. listopad 2012

Patří k největším v zemi, má milion svazků, a je jasné, že v Černé kostce nikdy sídlit nebude. Řeč je o Moravskoslezské vědecké knihovně, která se v Ostravě tísní v provizoriu už od roku 1951. Bývalé vedení kraje slibovalo, že problém vyřeší. A jak se k novému sídlu pro knihovnu staví noví vládci na hejtmanství?

Svazky knih se do stísněných prostor půjčovny vědecké knihovny nevejdou, a tak se vozí z různých skladů ve městě. Čtenáři si proto často neprohlédnou tituly, které chtějí, ale musejí si je objednat a knihovnice je druhý den přivezou.

Nové sídlo má Moravskoslezská vědecká knihovna slíbené už řadu let. Plány ale poznamenala změna politického kurzu ve vedení hejtmanství. Pravicové vedení připravilo architektonickou soutěž, že které vzešla Černá kostka. Levicové vedení jí pak poslalo k ledu kvůli nákladům. A obě strany jsou nesmiřitelné.

Nový hejtman Miroslav Novák (ČSSD) teď říká, že knihovně mluvili s náměstky hned na první poradě. „Ale o tom, jakou bude mít podobu a která stavba to bude, to je věcí, kterou musíme rozhodnout na základě investičních náročností, dotačních titulů i provozních nákladů. Ale náš kraj potřebuje vědeckou knihovnu,“ vysvětluje hejtman.

autor: mik
Spustit audio