Novodobá tradice?

15. červen 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V Bruntále zavádějí novou tradici. Včera tam začal nultý ročník řezbářského plenéru, který potrvá do soboty. Práce řezbářů pak ozdobí městský park.


0:00
/
0:00

Do několika měst regionu pravidelně přijíždějí sochaři, proč by se v Bruntálu nemohli scházet řezbáři. Akci zaštítil bruntálský řezbář František Nedomlel a tak do města přijelo ještě pět jeho kolegů, z toho dva z Polska. Až do soboty budou pracovat v prostorách koupaliště nedaleko zrekonstruovaného parku. Vytvoří převážně pohádkové bytosti, které následně vyzdobí dětský koutek v parku. Jde o nultý ročník plenéru, ze kterého by mohla být tradice. To bych téhle akci hodně přál. Vůbec by nebylo špatné, kdyby vzniklo něco s nadregionálním významem. Bruntál to, myslím, potřebuje. A nejen Bruntál. Přece je pro každé město dobré, když se o něm ví, když je něčím proslulé a zajímavé, když se může pochlubit něčím, co jinde není, co jinde nemají. Město Bruntál a jeho vedení několikrát deklarovalo, že má ambici lákat turisty, proč by tedy jednou z atrakcí nemohly být práce řezbářů vystavené a shromážděné v parku. Je to samozřejmě běh na dlouhou trať, ale někdy se začít musí. A kdo ví, třeba je právě nultý ročník řezbářského plenéru tímto začátkem. Zatím je to tak, že se na řezbáře a na to jak tvoří, až do soboty mohou chodit dívat lidé. Umělcům přitom asistují žáci střední odborné školy z oborů tesař a truhlář. V sobotu odpoledne pak umělci své práce z lipového dřeva vystaví. Věřím, že se budou líbit a že se pak řezbáři budou objevovat ve městě každý rok. A že se tak založí báječná novodobá tradice.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.