Novoročenky stále umí překvapit motivy i originálním výtvarným poselstvím

20. prosinec 2014

Které přání má větší účinek? Papírová kartička s tradičními literami PF anebo moderní SMS posílané po sítích operátorů?

Pokud patříte k tradicionalistům, bude se vám líbit výstava novoročenek v Domě u šraněk v Ostravě-Vítkovicích. Výtvarnice a designérka Lenka Kocierzová se tvorbou novoročenek systematicky baví už desítky let.

Mezi jejími autorskými návrhy najdete i ‚péefko‘ k roku 2013 s vysokými pecemi. Napsala k tomu dokonce i báseň.

„Vysoké pece miluji. Používám slovo, že jsem prorostlá cihlami rodného města. No a trošičku provokativně – Tři panny tu v srdci města stojí, minulost a dnešek v sobě pojí. Sta komínů v náručí je chrání, z věží Hlubiny jak s bílou paní. Stůjte pevně, pece milované, mé srdce jen pro vás plane,“ recituje paní Kocierzová.

Lenka Kocierzová se pro výstavu PF rozhodla, protože novoročenky ubývají. „Internet je převálcoval. A když mi někdo přeje mnoho štěstí po internetu, nevím, jestli to štěstí dojde až ke mne. Ale s takovým péefkem, což znamená hodně štěstí, je to z francouzštiny, tak přichází opravdu ten papír, cit a vždycky přání něčeho lidského,“ vysvětluje.

V Domě u šraněk v ostravských Vítkovicích je výstava otevřená až do 6. ledna 2015. A co všechno tam můžete vidět?

„Používám sekvence ze svých obrazů, nebo co jsem ve Vítkovicích nafotila. Vše je možno použít s nějakou myšlenkou. Každý ten rok ráda prožívám a přemýšlím, co bych lidem přála. Je to takové položení se do situace, ať se ti lidé trošičku zastaví, co ta novoročenka chtěla říci, aby se otvíraly lidské mozky a hlavně lidská srdce,“ uzavírá Lenka Kocierzová.

Spustit audio