Novoroční předsevzetí

1. leden 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Předsevzetí - slovo, které tak často slýcháváme v souvislosti s přelomem starého a nového roku. Podle mnohých psychologů je jen malé procento lidí, kteří svůj závazek, vyřčený mnohdy v alkoholovém opojení, skutečně dodrží.

0:00
/
0:00

Osobně novoroční předsevzetí nemám příliš v lásce, snad je to tím, že jsme je sám málokdy dodržel. Naštěstí je nás takových víc a tak bez jakéhokoliv ostychu prohlašuji, že se za to nestydím.

Nebudu pít, kouřit, zhubnu a budu se více věnovat rodině. Kolik z nás už si myslelo, že jeho tužby vyřčené v poslední nebo první den roku se skutečně splní a kolik z nás pak opět za rok stejnou chybu zopakovalo? Jen já sám vím asi o šesti lidech. Nic originálního si na sobě nepřáli změnit, přesto jim jejich nadšení dlouho nevydrželo. Například moje kamarádka si pořád úspěšně drží svých úctyhodných 120 kilogramů, soused Martin má v bytě stále měsíc co měsíc jinou ženskou a sestřenice Kamila ještě ve 36. letech nenašla toho pravého. A možná ani nenajde, protože veškeré její snažení spočívá v občasných schůzkách na inzerát a naslepo. Holka nešťastná! Říkám si, jestli by mi tohle všechno mělo nějak vadit? Možná ani ne, protože letos jsem si naštěstí já sám žádné předsevzetí nedal, a tak ani nejsem ve stresu. Sice bych měl zase začít sportovat, plavat a jezdit na kole, což mě vždycky hodně bavilo, nemám na to ovšem čas. Žena vždycky říká, že je to jen moje výmluva. A já ji vždy pohotově odvětím, počkej až s tím začnu. Nutit se do ničeho ale nehodlám.

Vzorem jste mi především vy všichni, co dokážete brát život takový jaký je a náležitě si ho užíváte. Nemyslete si, potkávám vás každý den, v tramvaji, v centru Ostravy nebo třeba v Havířově. Ať je tedy pro vás nový rok 2008 opět šťastným a hlavně krásně bezstarostným!

autor: Jiří Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.