Nový prostor

27. prosinec 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Je to už sedm let, co jsme v ulicích začali potkávat prodejce časopisu Patron. Patron se záhy přejmenoval na Nový Prostor a jeho kolportéři dnes už neodmyslitelně patří k obrázku mnoha našich měst.

0:00
/
0:00

Nový Prostor mi byl vždy sympatický. Brzo poté, co se časopis objevil, jsem pochopil, že se nejedná jen o další periodikum do řady těch už existujících, ale že Nový Prostor zároveň představuje i unikátní sociální službu. Pomáhá totiž sociálně vyloučeným lidem odrazit se ze samotného dna, a co je důležité, vyžaduje při tom jejich vlastní aktivitu, vůli změnit svou situaci. Prodávání časopisu je tak zásadně a diametrálně odlišné od pouhého žebrání.

Občas jsem si Nový Prostor kupoval, ale abych byl upřímný, vedl mě spíše zájem podpořit jeho prodejce, než že by mě zaujal obsah samotného časopisu. Před pár dny jsem si ale pořídil speciální vánoční číslo Nového Prostoru a byl jsem velmi příjemně překvapený. Časopis byl napěchovaný dobrými a čtivými články a já si ho se zájmem před spaním četl po celý týden.

Jen namátkou z jeho obsahu zmíním články o Vánocích sociologa Jana Kellera, religionisty Ivana Odilo Štampacha nebo básníka Adama Borziče. Inspirující byly i texty ze zákulisí reklamního průmyslu, texty kulturní přílohy nebo rozhovor s Jaroslavem Duškem. Prostě časopis čtivý od začátku do konce, který podle mého osobního vkusu předstihl v duchaplnosti a nápaditosti, se kterou reflektoval období Vánoc, většinu českých tištěných médií.

S příchodem nového roku chystá Nový Prostor i změny v grafické úpravě časopisu a svým prodejcům chce pořídit speciální oblečky, něco jako firemní uniformy. Jestli mu zároveň vydrží kvalita a nápaditost jeho článků, můžeme se těšit na výrazný a originální časopis na české mediální scéně.

autor: Jiří Slavičínský
Spustit audio