Nový vlastník Vítkovice Steel podpoří regionální aktivity

8. srpen 2005
Zprávy , Zprávy

Ruská skupina Evraz převezme ostravskou ocelárnu Vítkovice Steel během podzimu. Poté, co její firma Mastercroft podepsala smlouvu se společností Osinek, zbývá ještě posoudit, zda celý obchod vyhovuje evropskému právu. Pak dojde také k zaplacení sedmi miliard a padesáti miliónů korun.

Skupina Evraz musí podle smlouvy zaplatit dalších 800 miliónů korun na regionální aktivity. Podle smlouvy peníze podpoří rozvoj učňovského školství i vzdělávání obecně, zejména projekty Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava. Kromě vzdělávání by měl Evraz v Moravskoslezském kraji spolufinancovat projekty podporující rozvoj zdravotní péče a průmyslových zón, část peněz by měla jít i na sportovní a volnočasové aktivity. Do roku 2016 by se tak měl dočkat blíže neurčené sumy například i vítkovický hokejový klub.

Generální ředitel Osinku Jiří Staněk odhaduje, že vyřízení posledních takzvaných odkládacích podmínek nepotrvá dlouho. "Nejdůležitější touto odkládací podmínkou je samozřejmě souhlas Evropské komise o slučitelnosti transakce s právem evropského společenství. K faktickému převzetí kontroly nad Vítkovice Steel může dojít někdy na podzim, pravděpodobně v září nebo v říjnu," doplnil ředitel Osinku.

Logo

Celou privatizaci Vítkovice Steel provázely a stále ještě provázejí spory o železo - tedy o dodávky této nejdůležitější suroviny z Vysokých pecí do vítkovické ocelárny. Vysoké pece patří Mittal Steel Ostrava - firmě, která se o Vítkovice Steel v privatizaci neúspěšně pokoušela. Obě strany po sobě soudně vymáhají stovky miliónů korun. Generální ředitel Osinku potvrdil, že je zatím klid a s železem se obchoduje normálně - i když bez potřebné smlouvy.

Skupina Evraz, přesněji - její společnost Mastercroft - kupuje téměř 99 procent akcií Vítkovice Steel. Zaručuje se za rozvoj firmy a bát by se neměli ani zaměstnanci vítkovické ocelárny.

Vítkovice Steel stát koupil před několika lety za zhruba tři miliardy korun. Její privatizaci zahájil loni v listopadu. Na začátku roku úředníci odhadovali nabídky na čtyři až pět miliard korun. Někteří ze zájemců nabízeli ještě krátce před rozhodnutím vlády až devět miliard korun. Kabinet však tyto nabídky nepřesvědčily. Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban tehdy uvedl, že byly mimo výběrové řízení, ve kterém nabídla nejvíce právě skupina Evraz.

autor: mrk
Spustit audio