O aktivitě

28. červen 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Říká se, že aktivitě se meze nekladou, ovšem čeho je moc, toho je příliš. Kdo je příliš aktivní, může vzbudit nelibost těch, kteří se ze svého pohodlného světa nikam dvakrát nehrnou. Neoblíbený je rovněž takzvaný aktivní blb. Kdo naopak aktivitou neoplývá, může se stát terčem kritiky. Jakou cestu zvolit? K aktivnímu poslechu vás zve autorka dnešní poznámky.

0:00
/
0:00

Aktivita je ošemetná. Aktivní klíště či virus ptačí chřipky jsou každopádně pohromou. Právě nyní jsou toho plná média. Státní zdravotní ústav vydává upozornění, že aktivita klíšťat se už několik týdnů drží na nejvyšším stupni číslo 3. Čím vyšší stupeň aktivity, tím vyšší je i pravděpodobnost napadení člověka nebo zvířete klíštětem, a tím i nakažení klíšťovou encefalitidou či lymeskou boreliózou.

Kalamitně také znějí zprávy o tom, jak ptačí chřipka cení zuby na tuzemské ptactvo. Nebezpečný virus H5N1 určitě patří mezi ty hybatele světaběhu, které bychom rádi viděli deaktivovány. A totéž platí pro všechny breberky, které by jakkoli mohly ohrozit zdraví či dokonce životy všeho živého.

Asi mi dáte za pravdu, že by naopak občas neškodilo, kdyby aktivitu onoho zmíněného třetího stupně vyvinuli někteří úředníci, prodavači, politici či třeba číšníci. A to přesto, že letní klima leckoho utahá a zpomalí.

A bez diskuze by mnohem aktivnější mohly být děti, na mysli mám samozřejmě pohyb a sportování. Uvádí se, že v České republice trpí obezitou každé páté dítě. Zdravotníci také varují, že dnešní děti jsou neaktivní, ba přímo líné. Špatně se stravují a pohyb jim nevoní.

Civilizační nemoc, respektive její výsledky, jsou dobře viditelné. Špíčky obtížená dítka potkáte na ulici snadno. A tak doufám, že se začínajícími prázdninami všechna ta kila navíc zdárně vyběhají, vyskáčou a vyskotačí. Nebylo by totiž dobré, aby aktivní nakonec zůstala jen ta zaklínaná klíšťata, viry a blbci.

autor: Petra Marková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.