O čápovi a penězích

9. květen 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Někde mají Bílou paní, jinde se chlubí třeba bezhlavým rytířem. To v Kuníně si vymysleli legendu o čápovi a penězích. Příběh souvisí s rekonstrukcí zámku. V roce 2000 se poprvé na komíně zámku uhnízdil čáp. Za dva týdny nato přišly na konto obecního úřadu peníze na rekonstrukci.

0:00
/
0:00

Na tom není nic zvláštního ani neobvyklého, můžete namítnout. Jenomže - ono se to opakovalo pětkrát za sebou. Vždy, když přiletěl čáp, přišly i finance z evropských fondů na rekonstrukci. Na zámku byli pověrčiví, a tak příběh přiživovali. Legenda byla na světě. Ale - loni oprava skončila a co teď s legendou o čápovi a penězích? V Kuníně si na čápa zvykli a je to skutečně velkolepý pohled, když vidíte, jak čapí rodinka nad zámkem krouží. Že by legenda zanikla? Ani náhodou! Teď je čáp symbolem dobré sezóny a spokojených návštěvníků a tím vlastně opět peněz. Když přiletí čáp, přijdou i návštěvníci, kteří zaplatí vstupné. Letos byly kvůli tomu na zámku hodně nervózní. Čáp ne a ne přiletět. Z barokního sídla prý od poloviny dubna co chvíli někdo vybíhal a vyhlížel, jestli už čáp nekrouží nad komínem. Dočkali se 1. května. Čáp načasoval svůj přílet ideálně. Od května totiž začíná hlavní sezóna, takže přiletěl naprosto přesně. Vypadá to, že kunínský čáp narozdíl od lidí nervózní vůbec nebyl. A proč taky? To jenom lidé dělají vědu z obyčejných věcí. Když je čáp jednou legenda, tak samozřejmě ví, kdy má přiletět a kam patří. Přece na začátku sezóny na komín svého zámku. To dá rozum.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.