O důlku

18. září 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Fronty před bankomaty mohou způsobit silničářům problémy. Přestože to zní nelogicky, právě o tom je poznámka Artura Kubici.

0:00
/
0:00

Občas se každému stane, že mu dojdou v peněžence peníze a má tam prázdno. Nezbývá než zajít někam, kde se peníze fasují, a to je například bankomat. V Ostravě Výškovicích je jeden bankomat až u nákupního střediska Odra. Pokaždé když tam přijdu, tak tam stojí několik lidí, zkoušejí různé kombinace, pak mají k bankomatu spoustu dotazů, kolik mají na účtu zůstatek, kolik si mohou vybrat, bankomat jim na to musí odpovídat a tisknout malé papírky, ti lidé tam cpou postupně dvě tři karty snad od celé rodiny a nakonec, protože zjistí, že na žádné téměř nic není, tak konečně odcházejí, aby uvolnili místo těm majetnějším, jako jsem já, kterým na kontě ještě dvě tři stovky zůstaly. Vsunu tam kartu , zakryji rukou čísla, která by někdo nepoctivý mohl vidět, a po třiceti vteřinách mi stejně bankomat pošle papírek s nápisem, že tolik peněz na kartě nemám a začíná to, co dělali i ti ostatní. Že je v tom fasování peněz zmatek napovídá hluboký důlek pod vašimi nohami. Věřte nebo nevěřte, ale ve Výškovicích už lidé před bankomatem vystáli opravdový důlek v asfaltovém chodníčku . Jenže to není chodník u cesty, ale chodníček v patře u spořitelny. Je tam taková deseticentimetrová prohlubeň, a když přijdete k bankomatu a nevšimnete si ji, tak automaticky klopýtnete a padáte hlavou přímo do bankomatního displeje. I ten displej má na sobě sem tam nějakou odřeninu. Dříve jsem si myslel, že to je od zoufalců, kteří do bankomatu mlátí rukama, protože jim nic nevypadlo. Dnes vím, že to je od toho zákeřného důlku, který tady vystáli klienti té banky.

V Ostravě-Výškovicích toho moc k vidění není. Samé paneláky, sem tam hospoda a obchůdek, ale důlek, tak ten je opravdu originální. Jinde ho nemají. Možná že to je docela dobrý tip na sobotní výlet. K výškovickému bankomatnímu důlku u Odry si ale musíte pospíšit, protože až se to rozkřikne, tak se obvykle najde nějaký snaživý úředník, který se za to bude před volbami bít a nechá to opravit. Pak už něco takového neuvěřitelného , jako je důlek, který vystáli lidé před bankomatem, neuvidíte. Pěkný den přeje Artur Kubica.

autor: Artur Kubica
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.