O kohoutkovi a slepičce

3. květen 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Zastupitelé Frýdku-Místku se dnes sejdou na jednání. Hlavním bodem programu je rekreační zóna Olešná a budoucí aquapark.

Ve Frýdku-Místku to vypadá jako v pohádce o kohoutkovi a slepičce. Znáte to, kohoutek se dusí zrníčkem a teď leží v komoře, nožky má nahoře. Ve Frýdku-Místku nikdo v komoře neleží, ale dusno tam je. Vše se točí kolem rekreační zóny Olešná. To je v podstatě jediné místo ke koupání v nejbližším okolí, ale běžte si zaplavat, když víte, že domovní odpad z přilehlých obcí vytéká právě do přehrady. Radnice se proto rozhodla, že těmto obcím postaví kanalizaci. Začala plánovat, představila velký projekt, na který přispěje Evropa. Potom ale přišla na monumentální nápad postavit aquapark. Na peníze z Evropy už by nedosáhla, ale vzala si dvousetmilionový úvěr. A kde je pro aquapark lepší místo, než u přehrady? Vody všude habaděj… Jenže jaké vody. Vody plné splašků a domovního odpadu. Chtělo by to vyčistit, ale kde na to vzít? Město už se tak příšerně zadlužilo. Těch dvě stě milionů na aquapark sotva postačí, takže na kanalizaci přilehlých obcí už nezbude. Radnice by si mohla vzít další úvěr, ale je už tak zadlužená, že do většího mínusu nechce jít. Nicméně v přehradě v sousedství aquaparku dál budete plavat mezi splašky. Připadá mi to jako bludný kruh, stejně jako v té pohádce. S jediným rozdílem - kohoutek v pohádce to přežil.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.