O nejkrásnější kraslici

9. duben 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

K Velikonocím v Bruntále patří v posledních letech výstava v kapli tamního zámku. Jmenuje se O nejkrásnější kraslici a prezentuje práce ze stejnojmenné soutěže.

0:00
/
0:00

Přiznám se, že vždy když jedu do Bruntálu v období kolem Velikonoc, tak se zastavím v zámku, abych kraslice uviděl. Letošní soutěž O nejkrásnější kraslici má devátý ročník. Začínalo se úplně skromně, pak nastala exploze, kdy si pošťáci v Bruntále mohli nohy uchodit. Tolik malovaných vajíček do zámku mířilo. Jeden rok to bylo na 300 prací. Vejce přišla třeba až z Kanady, ze Spojených států Amerických nebo z Francie a posílali je lidé také ze všech koutů republiky. Na to jsem se vždy těšil. Teprve na místě člověk vidí, jak jsou u nás lidé šikovní a jakou mají fantazii. K vidění byly kraslice vyškrabované, polepované i drátkované, skleněné, z papíru, porcelánu či kovu. Vždy je to pestré a barevné. Taková kraslice - to je vlastně umělecké dílo. Chce to nejen nápad, ale i zručnost a trpělivost. Co vám budu povídat, já bych ji neudělal. Letos taková bohatá účast není, ale rozhodně je co vidět. Nové je to, že je výstava voňavá. Přišla totiž vejce z perníku. Jak už jsem říkal, naši lidé mají nápady a fantazii. Líbí se mi, že v Bruntále tuhle soutěžní výstavu založili a že v ní chtějí pořád pokračovat. Stojí to za to. Přesvědčit se o tom můžete také. Do konce týdne.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.