O peníze nejde

10. prosinec 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Už máte nakoupeny dárky? Nebo stále ještě přemýšlíte, co svým blízkým pod stromeček nadělit? A hodláte investovat hodně nebo málo? Máte strach, že málo? Nebojte se, i když reklamy se nám snaží namluvit něco jiného, o peníze tady přece nejde.

0:00
/
0:00

Každým rokem touto dobou se potím a přemýšlím, kdy, kde a co vlastně stihnu svým blízkým pořídit. Skoro traumatizující zážitek na to, že má jít o svátky klidu. Letos jsem se ale k Vánocům po dlouhé době rozhodl přistoupit trochu jinak. Předhánění se v tom, kdo komu dá dražší dárek, na to se u nás stejně nikdy moc nehrálo. Navíc - co je to vlastně moc a co je málo? Jasně, nějaká ta užitečnost do domácnosti při příležitosti vánočních svátků se sice hodí, ale není přece nutná. A nemusí ani udělat takovou radost jako třeba něco drobného, ale s láskou darovaného. A třeba i vlastnoručně vyrobeného. Docela mne zaujalo, když kamarádka vyprávěla, že si doma dali stopadesátikorunový limit s tím, že budou soutěžit o nejvtipnější dárek za co nejnižší cenu. Zdá se mi to jako dobrý nápad. Stejně jako varianta vlastnoručně vyrobených originalit. Je to dle mého soudu lepší, než podlehnout svodům všudypřítomných vtíravých reklam na kdeco, a to i na splátky. Nevím, jestli bych chtěl dostat něco, za co by dárce - navíc ještě z rodiny - platil třeba i půl roku. Myslím, že mi bohatě postačí, když se všichni ve zdraví a pohodě sejdeme a zase jednou po dlouhé době si pěkně popovídáme. Malé dárky jako prima bonus bohatě postačí. Obchodníkům se sice asi moc líbit nebude, ale o tom přece Vánoce jsou spíš než honička za drahými, neosobními věcmi. Nebo se mýlím?

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.